Prima pagină » Stiri si curiozitati » Nuntă în India. Iată ce se ascunde de fapt în spatele ritualurilor hinduse!
Nuntă în India. Iată ce se ascunde de fapt în spatele ritualurilor hinduse!

Nuntă în India. Iată ce se ascunde de fapt în spatele ritualurilor hinduse!

20 mai 2024, 13:48,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

India este cunoscută pentru diversitatea sa culturală, iar în societatea indiană coexistă mai multe ritualuri și tradiții diferite. Una dintre aceste tradiții este ceremonia de nuntă în India. Mireasa și mirele trebuie să urmeze anumite ritualuri înainte de a fi considerați soț și soție.

Ce obiceiuri și ritualuri religioase sunt respectate la o nuntă în India

O nuntă indiană cuprinde o serie de ritualuri și ceremonii care se desfășoară pe parcursul a mai multor zile. Începe cu logodna mirelui și miresei, urmată de ceremonia “sangeet”, adică petrecerea în sine. În ziua următoare, familia mirelui vizitează casa miresei pentru o introducere formală în fața familiei acesteia. După aceasta, urmează alte două ceremonii – Baraat și Mehendi – înainte de ultima zi a nunții, când ambele familii se adună pentru a sarmbatori.

Costul mediu al unei nunți indiene poate varia între 30.000 și 60.000 de dolari. Acest cost include toate cheltuielile, cum ar fi mâncarea, locația, decorurile și hainele pentru membrii familiei. Ritualurile variază de la o regiune la alta, dar vă vom prezenta mai jos câteva dintre cele mai comune.

  • Mireasa trebuie să poarte un sari roșu în ziua nunții sale – o culoare considerată norocoasă în religia hindusă.
  • Mirele trebuie să fie îmbrăcat într-un dhoti alb (un pantalon tradițional al bărbaților indieni) și un turban.
  • Tatăl miresei trebuie să își dea fiica prin predarea acesteia către mire în fața tuturor celor prezenți la ceremonie.
    După aceasta, cuplul va merge în apropierea unui foc.
  • Ceremonia de nuntă în India cuprinde un spectacol de obiceiuri și ritualuri. Tradițional, familia miresei plătește întreaga ceremonie, iar pregătirile pentru aceasta pot dura luni întregi.
  • Nunta indiană tradițională conține mai multe ritualuri considerate esențiale pentru o ceremonie completă.
  • Este de așteptat ca familia miresei să ofere toate proviziile pentru nunta și să plătească toate cheltuielile asociate cu aceasta.
  • Zestrea este oferită familiei mirelui de către familia miresei, tradițional sub formă de bani sau proprietăți.
  • Ceremonia denumită „sindoor” presupunea aplicarea unei pudre roșii în părul mirelui și al miresei de către părinți.
  • Mirele poartă un „mangalsutra” (un colier) oferit de soția sa că simbol al căsătoriei.

Nunțile indiene sunt motiv de sărbătoare și bucurie, iar în acest timp mireasa și mirele au parte de toată dragostea prietenilor și a familiei. Ritualurile din cadrul ceremoniei variază de la o regiune la alta, dar se pot găsi câteva aspecte comune tuturor zonelor.

În cea mai mare parte a Indiei, mireasa nu are voie să-și vadă mirele înainte de ceremonia de nuntă. Această tradiție se numește „Kanya Daan” (predarea fiicei).

În nordul Indiei, mireasa participă la un ritual tradițional de „puja” (ritual religios prin care se oferă ofrande zeilor) înainte de a merge la casa soțului. În sudul Indiei, mireasa este întâmpinată în noua sa casă printr-o recepție elaborată numită „kalasam”. Există și un ritual în care sora mirelui îi oferă un sari, ca parte a ceremoniei. În estul Indiei, există un ritual elaborat numit „aruncarea buchetului” în care toate femeile necăsătorite de la nunta încearcă să prindă buchete de flori de la tatăl sau fratele lor pentru a arăta că doresc să se căsătorească în curând.

Ce feluri de mâncare sunt nelipsite de la eveniment

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale nunților indiene este mâncarea. Există multe de savurat la o nuntă indiană, de la preparate vegetariene la delicii non-vegetariene. Mâncarea nu este doar un simplu acompaniament al acestui eveniment, ci este o parte integrală. Tradiția dictează că mireasa nu ar trebui să mănânce nimic înainte de nuntă timp de o zi sau două. Mâncarea este servită în trei etape – mic dejun, prânz și cină.

Prima etapă este de obicei o supă, urmată de orez, linte și legume. Felul principal ar putea fi pui sau pește cu multe condimente. Se obișnuiește ca la nunți să se servească deserturi precum halva și jalebi.

Nunțile indiene sunt un amalgam între vechi și modern. Acestea sunt o oportunitate ca familia și prietenii să se adune și să sărbătorească uniunea celor două persoane îndrăgostite, și să asiste la celebrarea căsătoriei lor. În India, nu doar mireasa și mirele se căsătoresc, ci întreaga familie. Familia miresei și a mirelui trebuie să se asigure că totul este perfect în această zi și vor face tot posibilul ca totul să se desfășoare conform planului. În cadrul nunților indiene au loc diverse ceremonii destinate pentru ambele părți ale familiei miresei și a mirelui.

Cel mai important ritual pentru ambele familii este ceremonia „Haldi”, care are loc în dimineața nunții. În timpul acestei ceremonii, fiecare membru al ambelor familii își aplică pastă de turmeric pe cap și corp și pe diverse alte părți ale corpului. De obicei, mireasa este întâmpinată cu ‘gulaal’, un aestec de pudră roșie, turmeric și fructe uscate. Această ceremonie simbolizează primirea zeiței Lakshmi în viața lor.

În cadrul nunților indiene pot avea loc multe alte ritualuri, precum Kanyadaan, Dhokha sau Aarti. Familia miresei o oferă familiei mirelui renunțând la toate bunurile deținute în schimbul unui ‘sari’ (o bucată lungă de pânză) și a unui ‘mangal sutra’ (un colier).

Cultura indiană este bogată în tradiții și ritualuri. În India, nunta este unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui om și este o sărbătoare a iubirii, angajamentului și valorilor familiale. În India, nunțile sunt clasificate în două categorii principale – nunți hinduse și musulmane. Nunțile hinduse sunt mult mai elaborate decât cele musulmane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024