Local

O bătrânică din Iași, diagnosticată cu o boală renală gravă, a fost la un pas de moarte, după ce a mâncat struguri! Medicul Ionuț Nistor: „Pacienții care fac dializă pot muri când consumă struguri”

Publicat: 10 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O bătrânică din Iași diagnosticată cu o boală renală gravă a fost la un pas de moarte după ce a mâncat struguri Medicul Ionuț Nistor Pacienții care fac dializă pot muri când consumă struguri
O bătrânică din Iași care făcea dializă a fost la un pas de moarte după ce a mâncat struguri

O bătrânică din Iași care face dializă de 5 ani de zile s-a aflat la un pas de moarte, după ce a mâncat struguri. Deși medicii i-au explicat că acest gest îi poate fi fatal, bătrânica a povestit că i s-a făcut poftă și nu a putut rezista. Medicul Ionuț Nistor spune că în anii trecuți, mai mulți pacienți care făceau dializă au murit după ce au consumat fructele și legumele toamnei

O bătrânică de 83 de ani din Iași a ajuns de urgență la Spitalul „C.I. Parhon” după ce a mâncat struguri. Femeia, deși știa că nu are voie să se înfrupte cu fructele toamnei, a povestit medicilor că i s-a făcut poftă și nu a putut rezista tentației. Bătrânica face dializă de 5 ani, după ce a suferit un blocaj renal. Deși a consumat o cantitate mică de struguri, aceasta ar fi putut să-i fie fatală. Dacă mai întârzia câteva ore, bătrânica din Iași nu ar mai fi fost în viață. După ce a mâncat câțiva struguri, femeia a simțit că-i amorțesc mâinile și picioarele, iar mai apoi a paralizat cu totul. Medicii explică fenomenul și recomandă persoanelor care fac dializă să nu cadă în ispita de a consuma fructele și legumele toamnei.

Dr. Ionuț Nistor: „Este un fenomen cu care ne confruntăm mai ales toamna, când, din poftă, pacienții care fac dializă sunt tentați să consume struguri”

De 5 ani, bătrâna trăiește cu reguli stricte. După ce a fost diagnosticată cu insuficiență renală, femeia de 83 de ani a început ședințele de dializă. Într-una din zilele trecute, plimbându-se prin curte, a întins mâna după un strugure din vie care îi făcea cu ochiul. A mâncat doar câteva bobițe, așa cum a povestit medicilor, dar acest lucru i-ar fi putut lua viața.

„Pacienta a ajuns în stare gravă la spital după ce a consumat o cantitate mică de struguri. Este un fenomen cu care ne confruntăm mai ales toamna, când, din poftă, pacienții care fac dializă sunt tentați să consume struguri, roșii, must și multe alte legume de toamnă. Din păcate, pacienții care le consumă pot muri. În organism crește nivelul de potasiu, iar rinichii, responsabili cu echilibrarea nivelului de potasiu din sânge, nu fac față și, astfel, se ajunge la hipotasemie”, spune dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași.

Bătrânica a scăpat cu viață ca prin urechile acului. Anul trecut, la Iași, mai mulți pacienți au murit după ce au mâncat struguri

„Este o norocoasă”, spun medicii.

Bătrânica din Iași care a mâncat de poftă struguri este acum bine. Medicii au reușit să-i salveze viața și a înțeles în cele din urmă cât de rău îi poate face o cantitate chiar mică de astfel de fructe. Medicii spun că în anii precedenți, la Iași s-au înregistrat mai multe decese în cazul pacienților dializați, după ce au consumat struguri sau roșii. „În anii precedenți am înregistrat multe decese în rândul pacienților dializați după ce au consumat struguri, roșii sau alte legume de toamnă.

Le recomandăm pacienților dializați să evite aceste alimente. În cazul în care doresc totuși să le consume, le recomandăm să le aducă cu ei la ședințele de dializă și să le consume în timpul ședințelor”, mai spune dr. Ionuț Nistor. O cantitate de lichid în exces poate avea consecințe negative asupra sănătății, cum ar fi hipertensiune, probleme cardiace și dificultăți de respirație. O persoană dializată poate consuma zilnic 0,5 l de lichid, în funcție de recomandarea medicului specialist.

Luna august, aglomerată pentru Spitalul „C.I. Parhon” din Iași. Aproape 2.000 de pacienți s-au prezentat în ambulatoriul unității medicale

Luna august a fost extrem de aglomerată la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași. Aproape 2.000 de pacienți s-au prezentat în ambulatoriu pentru a primi consultații, tratamente și diagnostice. Medicii spun că adresabilitatea a crescut considerabil față de lunile precedente.

„A crescut numărul de pacienți care ni se adresează prin spitalizarea de zi. Numărul de pacienți a ajuns la aproape 80 la sută din numărul pe care îl aveam anul trecut în aceeași perioadă. Am avut 800 de pacienți pentru urologie și 1.000 de pacienți pentru nefrologie. Avem pacienți care ni se adresează și din Botoșani, Vaslui, Bacău, Piatra Neamț și multe alte județe. Mulți sunt pacienți de-ai noștri mai vechi și au încredere în serviciile noastre, alții nu au încotro, pentru că spitalele de specialitate din zonele lor nu funcționează în această perioadă. Noi ne bucurăm că a crescut adresabilitatea către spital și asta pentru că pacienții se îngrijesc de sănătatea lor”, încheie dr. Ionuț Nistor.

Adauga un comentariu