Titlurile zilei

O boală transmisă de șobolani face ravagii printre ieșeni! Un bărbat este pe moarte, iar altul e în stare critică! Medicii încearcă să-i salveze

Publicat: 19 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O boală transmisă de șobolani face ravagii printre ieșeni Un bărbat este pe moarte iar altul e în stare critică Medicii încearcă să-i salveze

Sunt în stare foarte gravă la spital. Această boală aproape că i-a ucis pe acești doi bărbați din Iași. Medicii fac eforturi uriașe pentru ca viețile lor să fie salvate. Iată ce spun medicii despre starea lor. Au așteptat mai multe zile până au solicitat ajutor medical. Chiar dacă simptomele erau clare, cei doi au crezut că este vorba despre ceva trecător. Acum, medicii speră ca viața lor să poată fi salvată, cu ajutorul tratamentelor.

Doi bărbați din Iași au fost transportați de urgență la spital, în cursul săptămânii trecute. Cei doi, cu vârste de 23, respectiv 63 de ani, au fost duși la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, fiind suspecți de leptospiroză. Aceștia prezentau forme avansate de boală, dezvoltând afecțiuni grave ale mai multor organe. Medicii au decis ca acestora să le fie administrat tratament de urgență, întrucât starea lor se agrava de la o oră la alta. Aceștia au primit tratament cu antibiotic, fiind internați.

Au dezvoltat probleme extrem de grave

Pacienții au dezvoltat insuficiență renală și insuficiență hepatică. Astfel, au avut nevoie urgentă de tratament. Ulterior, de la „Parhon” aceștia au fost transferați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

„La Spitalul Clinic «Dr. C. I. Parhon» din Iași au fost transportați în cursul săptămânii trecute, luni, respectiv duminică, doi bărbați din județul Iași, cu vârste de 23 și 63 de ani. În momentul în care au ajuns la spital, pacienții erau suspecți de leptospiroză. În urma analizelor de laborator care s-au efectuat, acest diagnostic a fost confirmat. Cei doi pacienți au ajuns în stare gravă la spital, prezentând insuficiență hepatică și insuficiență renală. De menționat este faptul că tânărul în vârstă de 23 de ani era în stare mai gravă, în cazul acestuia prognosticul fiind rezervat. Aceștia au primit rapid tratament, ulterior fiind dirijați către Spitalul de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» din Iași”, precizează dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon” din Iași.

Cum au intrat cei doi în contact cu boala

Conform informațiilor deținute de cadrele medicale, cei doi pacienți provin din mediul rural. Se pare că aceștia munceau în agricultură, intrând în medii periculoase, fără să poarte echipamente corespunzătoare.

„Cei doi pacienți provin din mediul rural, acolo lucrând. Astfel, este foarte probabil ca aceștia să fi intrat în contact cu factorii de risc. Leptospiroza este o afecțiune care se transmite în special de la rozătoare la om, prin intermediul materiei fecale. Sperăm ca cei doi pacienți să aibă o evoluție bună, întrucât li s-a administrat tratamentul necesar. Cu toate acestea, leptospiroza este, de multe ori, fatală”, adaugă dr. Ionuț Nistor.

Medicii Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași s-au confruntat, pe parcursul anului 2019, cu mai multe astfel de cazuri de pacienți, care au dezvoltat această afecțiune. Conform statisticilor, se pare că aproximativ 20 de persoane au fost tratate la spitalul din Copou.

Sfaturi utile din partea medicilor

Cadrele medicale vin cu mai multe sfaturi importante pentru ieșeni, mai ales pentru cei care lucrează în medii periculoase, în care pot intra în contact cu rozătoarele. Astfel, specialiștii susțin că persoanele care lucrează în subsoluri, în agricultură sau în alte spații în care pot trăi rozătoare, trebuie să-și ia măsurile de protecție și să fie foarte atenți.

„Nu putem spune că ne confruntăm cu un fenomen, atunci când vine vorba despre leptospiroză. Până în prezent, la Spitalul de Boli Infecțioase, în 2019, au fost tratate trei astfel de cazuri. Aceste trei cazuri nu au pus probleme importante, pacienții fiind tratați. Este foarte important ca persoanele care lucrează în astfel de medii să fie atente și să poarte echipamente de protecție. Totodată, aceștia trebuie să se prezinte la medic încă de la primele simptome, pentru a putea beneficia de tratament de urgență”, precizează prof. dr. Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Cum se transmite și se manifestă boala

Sursa de infecție o constituie șobolanii, șoarecii și rozătoarele, dar și vitele, porcii, oile, omul bolnav. Leptospirele se elimină în mediu prin urină, infectând solul, bazinele de apă și produsele alimentare. Oamenii se îmbolnăvesc în timpul scăldatului în ape infectate, în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede. Microbul pătrunde în organism prin piele, mucoasele nazale sau oculare.
Ajunși în organism, microbii pătrund în sânge unde se îmulțesc și apoi trec în diverse organe, cum ar fi rinichi, ficat, inimă, plămâni.
Boala debutează brusc cu frisoane violente, febră mare, dureri puternice de cap, articulare, insomnie, slăbiciune generală și lipsa poftei de mâncare. De asemenea, apar tulburări hemoragice sub formă de hemoragii nazale, gastrointestinale. Dacă pacientul nu ajunge imediat la medic, survine decesul.

Adauga un comentariu