Eveniment-Social

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va inova în educație și cercetare alături de alte șase instituții în crearea unui Campus European

Publicat: 04 dec. 2020
În săptămâna 23-27 noiembrie 2020 s-a lansat Proiectul Alianței Universitare EC2U, prin care Universitatea
UAIC din Iași va contribui la crearea unui Campus European prin proiectul EC2U

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va contribui la crearea unui Campus European prin proiectul EC2U. Astfel, în săptămâna 23-27 noiembrie 2020 s-a lansat Proiectul Alianței Universitare EC2U, prin care prima universitate modernă a României va contribui la interesantul proiect intitulat generic „European Campus of City-Universities”

O nouă reușită pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași pentru un proces de inovare în educație! Astfel, prima universitate modernă a României va contribui la interesantul proiect intitulat generic „European Campus of City-Universities” (EC2U). Acesta este titlul proiectului prin care UAIC va inova în educație și cercetare alături de alte șase universități membre ale Grupului Coimbra. Este vorba despre importantele instituții de învățământ superior din: din Jena (Germania), Pavia (Italia), Poitiers (Franța, coordonator de proiect), Salamanca (Spania), Turku (Finlanda) și Coimbra (Portugalia).

Consiliul Rectorilor, Comitetul Executiv și Grupurile de lucru ale EC2U au prezentat în detaliu activitățile și obiectivele proiectului în contextul pandemiei COVID-19

În acest context, pe parcursul săptămânii 23-27 noiembrie 2020, Consiliul Rectorilor, Comitetul Executiv și Grupurile de lucru ale EC2U au prezentat în detaliu activitățile și obiectivele proiectului în contextul pandemiei COVID-19. Cu mici excepții, cele mai multe evenimente și acțiuni vor putea fi realizate conform programării, chiar dacă interacțiunea va avea loc on-line. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va coordona activități de inovare în educație prin crearea, în colaborare cu universitățile partenere, a unui nou program de master interdisciplinar – Lifelong well-being and Healthy Ageing – și a unui Institut Virtual de Cercetare în domeniul celui de-al treilea obiectiv al Agendei 2030 a Națiunilor Unite: Good Health and Well-Being.

Alianța EC2U va crea un campus universitar de dimensiune europeană, ilustrând valorile europene și contribuind la formarea unui ecosistem inteligent al învățământului superior printr-un model nou de educație de calitate

Noul program de studii va fi supus acreditării Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), înscrisă în Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR). Totul în perioada imediat următoare și va fi inclus în oferta academică a universităților partenere pentru anul academic 2021-2022.

Alte activități care vor fi realizate în cadrul proiectului includ participarea la crearea a încă două institute virtuale de cercetare – în domeniile calității educației și a dezvoltării sustenabile a orașelor -, comunicarea rezultatelor științifice către comunitate, organizarea de conferințe, școli de vară, evenimente culturale și sportive comune, crearea unei platforme virtuale comune, precum și activități care reunesc studenți, comunități, reprezentanți ai mediului economic, autorități locale și naționale din cele șapte orașe implicate. Alianța EC2U va crea, astfel, un campus universitar de dimensiune europeană, ilustrând valorile europene și contribuind la formarea unui ecosistem inteligent al învățământului superior printr-un model nou de educație de calitate într-o societate civică incluzivă.

Alianța reprezintă, astfel, o comunitate de 180.000 de studenți, profesori și cercetători, în comunități locale de peste 1.600.000 de cetățeni

Proiectul aprobat este rezultatul eforturilor comune începute în 2017, care au dus la înființarea Alianței EC2U, formată din universități angajate atât în comunitatea academică internațională, cât și în comunități locale din Nordul, Sudul, Estul și Vestul Uniunii Europene (UE). Alianța reprezintă, astfel, o comunitate de 180.000 de studenți, profesori și cercetători, în comunități locale de peste 1.600.000 de cetățeni. Acest consorțiu multi-cultural și plurilingv își propune dezvoltarea unui spațiu academic inovator care să permită schimburi intense între cele șase universități și între orașele acestora, contribuind la realizarea unei Europe mai unite și mai puternice.

Adauga un comentariu