Local

O comună din județul Iași va avea o rețea nouă de canalizare! Valoarea investiției este de 3,3 milioane de euro

Publicat: 27 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O comună din județul Iași va avea o rețea nouă de canalizare Valoarea investiției este de 33 milioane de euro
În comuna Răchiteni va fi înființată o rețea de canalizare

Aproape 3,3 milioane de euro este valoarea investiției privind înființarea unei rețele de canalizare în comuna Răchiteni, județul Iași. Licitația pentru execuția lucrărilor va avea loc la mijlocul lunii martie 2023. Oferta cu prețul cel mai mic este un criteriu de departajare

Primăria comunei Răchiteni, județul Iași, anunță investiții în localitate. Astfel, pe data de 14.03.2023 este programată licitația pentru execuția unei rețele de canalizare. Contractul prevede și furnizarea serviciilor de proiectare. Valoarea estimată a investiției este de 16.702.056 de lei, fără TVA, aproape 3,3 milioane de euro.

„Proiectul urmărește îmbunătățirea condițiilor de viață a populației, a calității mediului și eliminării surselor de poluare. Înființarea rețelei de canalizare va permite dotarea gospodăriilor și a tuturor unităților sociale și de producție cu instalații sanitare interioare și, implicit, menținerea populației în spațiul rural prin asigurarea unui nivel corespunzător al nevoilor igienico-sanitare.

De asemenea, înființarea rețelei de canalizare va avea ca efect: dezvoltarea și modernizarea spațiului rural, protecția populației și îmbunătățirea stării de sănătate prin prevenirea riscului bolilor hidrice, stimularea inițiativelor private, în reactivarea și diversificarea activităților economie și în domeniul serviciilor, ameliorarea stării de sănătate a populației”, se arată în caietul de sarcini.

În rețelele de canalizare și de distribuție a apei investește și ApaVital, după ce a câștigat o finanțare europeană de 500 de milioane de euro.

O comună din județul Iași va avea o rețea nouă de canalizare, de aproape 20 de kilometri

Investiția vizează satele Răchiteni și Izvoarele din comuna ieșeană. Lungimea totală a rețelei de canalizare va fi de 19.927 de metri, aproape 20 de kilometri. În total vor fi realizate și 575 de cămine cu rol de supraveghere și întreținere a rețelei.

„Rețelele proiectate se vor executa în proporție de 85 la sută mecanizat, iar restul manual. Acolo unde cazul se vor folosi sprijiniri metalice de inventar. Rețeaua de conducte se va poza pe un strat de nisip de 10 cm grosime, bine compactat.

De jur-împrejurul conductei și deasupra, pe 10 cm deasupra generatoarei sale superioare, se va așeza nisip bine compactat. Umpluturile se vor executa manual, în straturi succesive de câte 20 cm grosime. La terminarea lucrărilor, domeniul public afectat (carosabil, trotuare, spații verzi) va fi refăcut la parametrii inițiali”, se mai arată în documentația procedurii.

Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, mai multe comune din județul Iași vor beneficia de fonduri pentru modernizarea infrastructurii.

La Schitu Duca, rețeaua de canalizare va avea o lungime de 26,1 kilometri

Totodată, și Primăria comunei Schitu Duca, județul Iași, investește în rețelele de utilități din localitate. Recent a fost deschisă procedura pentru realizarea rețelelor de canalizare. Contractul prevede și realizarea proiectului tehnic. Valoarea estimată a investiției este de 19.323.710 lei, fără TVA, aproape 4 milioane de euro. La licitație a fost depusă o singură ofertă din partea asocierii Cornell”s Floor SRL (Botoșani) – Bogdy Trans SRL (Iași) – Pro-Activ Consulting SRL. Firma din Botoșani, care este și lider de asociere, este deținută de Elena Mirela Tiprigan. În 2021 a înregistrat o cifră de afaceri de 177,2 milioane de lei și un număr de 171 de angajați.

O comună din județul Iași va avea o rețea nouă de canalizare după ce comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic.

Adauga un comentariu