Actualitate

O eurodeputată suedeză şi-a tăiat părul în timpul discursului său din Parlamentul European: „Femeie, Viaţă, Libertate” – VIDEO

Publicat: 05 oct. 2022
O eurodeputată suedeză şi-a tăiat părul în timpul discursului său din Parlamentul European Femeie Viaţă Libertate - VIDEO
O eurodeputată suedeză şi-a tăiat părul în timpul discursului său din Parlamentul European

O eurodeputată suedeză şi-a tăiat părul în timpul discursului său din Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Iată de ce.

„Până când Iranul nu va fi liber, furia noastră va fi mai mare decât opresorii. Până când femeile din Iran nu vor fi libere, noi vom fi alături de voi”, a declarat, în hemiciclul de la Strasbourg, Abir Al-Sahlani, care este născută în Irak.

Ea şi-a tăiat părul legat în coadă, spunând „Femeie, Viaţă, Libertate”

Apoi a luat o foarfecă și şi-a tăiat părul legat în coadă, spunând „Jin, Jiyan, Azadi”, care în limba kurdă înseamnă „Femeie, Viaţă, Libertate”, în semn de solidaritate cu femeile și cu demonstrațiile din Iran declanșate de moartea tinerei iraniene Mahsa Amini, transmite miercuri Reuters.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Abir Alsahlani (@abiralsahlani)

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani şi originară din regiunea Kurdistan, a fost arestată la 13 septembrie la Teheran, când era în vizită cu familia, pentru că „purta haine necorespunzătoare”, de către poliţia moravurilor, o unitate însărcinată cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică a Iranului.

Tânăra a murit trei zile mai târziu în spital. Cazul ei a declanșat valuri de proteste violente în care au murit 130 de persoane, potrivit organizaţiilor din domeniul drepturilor omului, scrie Reuters, citat de Agerpres.ro

Şi alte actrițe şi cântărețe franceze, printre care Marion Cotillard şi Isabelle Adjani, i-au urmat exemplul şi şi-au tăiat şuviţe din păr, după cum se vede într-un montaj video care are drept fundal sonor melodia protestatară „Bella ciao” cântată în farsi.

Liderii religioşi ai Iranului se confruntă, după moartea lui Amini, cu cele mai ample proteste

Liderii religioşi ai Iranului se confruntă, după moartea lui Amini, cu cele mai ample proteste la nivel naţional, organizate ulterior şi în străinătate în oraşe precum Londra, Paris, Roma şi Madrid, în semn de solidaritate cu protestatarii iranieni.

„Femeile iraniene aşteaptă sprijin din partea comunităţii internaţionale. Aceasta este o modalitate frumoasă de a arăta un astfel de sprijin”, a declarat pentru Reuters avocatul francez Richard Sedillot, iniţiatorul demersului.

„Este doar un prim pas, sper ca toată lumea la nivel global să-l urmeze, nu doar actriţe, ci toată lumea. Bărbaţii pot de asemenea să-şi taie şuviţe din păr. Cred că aşa se va şi întâmpla”.
Comentarii
Adauga un comentariu