Yvona Mardare, o femeie în vârstă de 35 de ani din Iași, a reușit să facă performanță într-un domeniu dominat de bărbați. Aceasta este somelier de mai bine de 9 ani, în trecut deținând și un magazin de vinuri alese. Pentru că a ajuns să cunoască toate secretele, antreprenoarea a împărtășit și reporterilor BZI o parte dintre ele
Yvona Mardare a observat că, în România, multor oameni le lipsește cultura vinului, iar mulți cunoscători își doresc un vin bun, dar nu au de unde să îl cumpere. Astfel, prin intermediul activității sale pot fi găsite vinuri deosebite, degustate și evaluate de ieșeancă.
„Eu am fost atrasă de această zonă încă din copilărie. Am obținut diploma de somelier în anul 2014. În 2015 am deschis un magazin cu vinuri premium, atent alese de mine. În 2017, când s-a născut primul meu copil, am ales să închid magazinul pentru a putea să mă dedic 100 la sută noului rol din viața mea, care nu știam cât de greu sau ușor va fi. Ulterior, mi-am continuat cariera pe partea de cursuri de inițiere în degustarea vinului, degustări și festivaluri de vin.
M-am născut și am crescut în Iași și sunt mândră de faptul că pot profesa în orașul meu natal, deși studiile le-am făcut în Italia. De când profesez am interacționat cu mii de oameni, atât în Italia, cât și în România și cred că de la fiecare am încercat să iau ce a fost mai bun. Prima degustare pe care am organizat-o a fost și cea care mi-a influențat cursul vieții, pentru că a fost la Milano, dar cu vinuri românești. Evenimentul a fost preluat de presă, iar în momentul în care m-am întors în Iași, mulți colegi auziseră deja despre mine. A fost un lucru bun pe care l-am făcut fără să mă gândesc la ce va urma”, a declarat Yvona Mardare.
Secretele vinului de calitate, dezvăluite de una dintre puținele femei somelier din Iași
Din spusele Yvonei Mardare, în lume există prea multe vinuri bune pentru a ne opri doar la unul. Înainte de a degusta alte câteva sute, nu trebuie să ne uităm la prețul unui vin, ci la calitatea acestuia.
„Vinul trebuie savurat și apreciat cu fiecare simț în parte. Faptul că vinul vechi ar fi cel mai bun este doar un mit. Multe vinuri, în special cele albe și rose, dar și unele roșii, nu au potențial de învechire. Ele trebuiesc consumate în decurs de 1-2 ani. Iar vinurile cu potențial de învechire trebuiesc ținute în cramă, la o temperatură constantă (maxim 16 grade), ferite de lumină și în poziție orizontală.
Un vin poate fi «cel mai bun» pentru că ți-a plăcut în momentul în care l-ai consumat, ți-a plăcut compania, ți-a plăcut locul, în general, amintirea pe care ți-a lăsat-o. E posibil, dacă îl bei peste un an, papilele tale gustative să îl perceapă diferit. Bineînțeles, noi, somelierii, facem o analiză organoleptică și încercăm să rămânem obiectivi în fața oricărei etichete, dar nu poți cere asta consumatorului de rând”, a menționat Yvona Mardare.
A rezistat preconcepțiilor
Yvona Mardare a menționat faptul că, în acest domeniu, factorul definitoriu este profesionalismul.
„Poate fi la fel de greu și pentru o femeie, și pentru un bărbat. Eu consider că, dacă ești un adevărat profesionist, dacă îți continui studiile și investești în tine, dacă știi să te comporți cu toată lumea și impui respectul cuvenit, dacă vorbești frumos și îți faci meseria cum trebuie, oamenii nu țin cont că ești bărbat sau femeie. Un profesionist e profesionist, indiferent de sex.
În momentul de față, doar în Iași cunosc cel puțin 5 femei somelier care sunt minunate, cu cariere remarcabile, iar cu această ocazie le salut și le îmbrățișez, pentru că mi-au fost mereu alături. Acum organizez festivalul internațional de vinuri «Hai cu pluta», care va avea loc pe 28-29 octombrie la Agora. Așteptăm cam 2.000 de oameni în cele 2 zile de eveniment și va fi cea mai mare ediție pe care am organizat-o până acum, cu peste 40 de expozanți”, a precizat Yvona Mardare, femeia somelier din Iași.
Domniță, îi iei paharul de la gură lui Postăchel. Bun, la el cam toate-s amare de când a rămas singur, tot un Septem’bre era. Minunată lună.
De Bunelu operetist și scriitor, ăla măcar nu se pricepe la așa ceva, se bagă în seamă doar-doar s-o chivernisi cumva.
Domniță, bravo și baftă pe mai departe, viitorul e a celor ca dumneata.
Un sfat: nu te apuca să jurizezi zacuscă și peltele, că rămâne Postăchel (daaa, și Bunelu) fără pâinea lor cea de toate zilele.
Articol plătit
Toate astea au o singura limita: femeile nu pot aprecia in mod direct sculaul, ci doar indirect. Daca in chiloții doamnei găsim și altceva decât ne-am astepta, îmi retrag comentariul.