Titlurile zilei

O ieșeancă este, an de an, printre cei mai buni sportivi la atletism din România! Are 59 de ani și a adunat o colecție impresionantă de medalii: „Vreau să alerg până când simt că nu o să mai pot” – FOTO

Publicat: 26 dec. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
O ieșeancă este an de an printre cei mai buni sportivi la atletism din România Are 59 de ani și a adunat o colecție impresionantă de medalii Vreau să alerg până când simt că nu o să mai pot - FOTO
Veronica Nemțanu a câștigat trei medalii de aur în anul 2023

O ieșeancă de 59 de ani este printre cele mai apreciate sportive la atletism din România. Pentru ea vârsta este doar un număr, iar alergatul este medicament pur. În acest an a câștigat deja 3 medalii de aur la mai multe competiții

Veronica Nemțanu este legitimată la clubul CS Politehnica Iași, iar de mai bine de 10 ani participă la competiții de atletism din țară. Pe lângă viața de zi cu zi, femeia găsește timp pentru antrenament și probe, iar de cele mai multe ori se întoarce cu o medalie acasă. Sportiva privește spre viitor și nu se gândește să renunțe sub nicio măsură.

O ieșeancă este printre campionii la atletism din România

Veronica Nemțanu participă la competiții după ce a fost antrenată, pentru prima dată, de Mariana Pârju, o altă mare sportivă de la CS Politehnica Iași. Mereu a fost o persoană care făcea sport, însă nu s-a gândit niciodată că va câștiga și medalii.

„Eu sunt de loc din Galați, acolo am crescut. Făceam sport când eram în tinerețe la școală, eram în echipa de caiac-canoe, eram foarte implicată. După ce am terminat școala, am fost repartizată să lucrez la Iași, eu eram specializată în domeniul piscicol. Acum lucrez în industria alimentară, am făcut și master aici, în managementul calității. În momentul de față, sunt inginer laborant. Tot la Iași m-am și căsătorit, am un băiat care este mare acum, lucrează la București, la multinațională, unde călătorește foarte mult. Mereu când merg la competiții acolo mă întâlnesc cu el și vine să mă susțină”, povestește Veronica Nemțanu.

Nu ar mai putea schimba stilul său de viață pentru nimic în lume, iar deși timpul este cel mai mare inamic, mereu reușește să iasă la alergat, indiferent de vreme.

„Este dificil, nu este ușor, dar îmi place ceea ce fac. Sincer, nici nu mai știu când am timp liber, trebuie să merg la muncă, am familie, soțul meu are grijă de părinții lui care sunt bolnavi și nu îl pot lăsa singur să treacă prin aceste lucruri. Timp de antrenament mereu îmi găsesc, pentru mine alergarea este medicament, nu contează cum e vremea afară, eu ies la alergat. Nu am avut nevoie niciodată de medicamente, vaccinuri, nimic, nu mă îmbolnăvesc. Totuși, trebuie să ai grijă ce mănânci, cum te odihnești, cu somnul trebuie făcut un echilibru”, a spus sportiva.

Sprijinul pentru sportivi nu există

Marele său regret este faptul că nu se investește în sport, în special în Iași. Deși oamenii continuă să facă performanță, nici măcar nu sunt răsplătiți. Infrastructura din oraș este aproape inexistentă, iar sportivii se antrenează pe unde apucă.

„Tot ce am făcut până acum a fost pe cheltuiala mea, eu investesc în mine. Îmi plătesc deplasările, antrenamentele la sala EnerGym. Totul pentru mine a început când m-am întâlnit cu Mariana Pârju, pe care o admir foarte mult. Ea este antrenorul meu, mi-a dat tot felul de sfaturi care m-au ajutat extrem de mult. La început eram pe gânduri dacă o să reușesc să fac așa ceva, însă a văzut potențialul în mine și uite acum că pot să fac toate acestea. Sunt o persoană credincioasă, nu lipsesc niciodată duminica de la biserică, doar când am competiție cer derogare la preot, altfel nu lipsesc. Chiar și preotul îmi spune să merg să câștig toate medaliile. Chiar am prietene mai tinere cu care mă întâlnesc la biserică și s-au apucat și ele de sport, de alergat, este frumos că poți să inspiri oamenii. Cele mai multe mulțumiri trebuie să le aduc Marianei Pârju și echipei de la EnerGym, fără ei nu ar fi fost posibil nimic”, a mai adăugat Veronica Nemțanu.

Veronica trage și un semnal de alarmă pentru tineri, care nu mai fac la fel de multă mișcare.

„Problema este că noi aducem medalii în numele clubului și a Iașului și nimeni nici măcar mulțumesc nu ne zice. Măcar să facă o întâlnire cu toți, să ne scoată la prăjitură, nimic. Avem nevoie foarte mare de sport în Iași, nu avem săli, piste de alergat, normal că mergem la privat să ne antrenăm, fiindcă să nu există alternative. Tinerii, în special, trebuie să facă mai multă mișcare. Ei poate se laudă cu reușitele noastre, dar toate au fost obținute pe munca noastră, pe banii noștri. Țin minte, chiar în perioada comunistă erau programe în care ne împingeau să facem sport, mai ales pentru tineri, acum nu este nimic”, a mai spus sportiva de 59 de ani.

Vrea să alerge până la sfârșitul vieții

Veronica nici nu se gândește să se retragă și vrea să continue atât cât îi va permite corpul. Antrenamentele, competițiile și colectivul din jur o ajută să se mențină tânără. Pe viitor se va înscrie la competițiile pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.

„Nu vreau să mă opresc acum, nu am cum. Trebuie să fac 60 de ani, după care voi participa la competițiile pentru categoriile de vârstă 60 plus. Vreau să alerg cât de mult posibil, până când simt că nu o să mai pot. Este stilul meu de viață cu care m-am obișnuit, ar fi foarte greu să îl schimb și nici nu vreau acest lucru. Sunt foarte multe de povestit, un sportiv, fie el de performanță sau la nivel amator, trece prin multe etape, dificile uneori, dar te fac mai puternic”, a încheiat Veronica Nemțanu.

O ieșeancă se menține în topul sportivilor din România la atletism. Veronica Nemțanu continuă să alerge la vârsta de 59 de ani și nu se va opri aici.

Comentarii
  • La Multi Ani si multa sanatate si fericire!Ma bucur sa te vad alergand la multe concursuri,m-a molpsesti cu bucuria si ardoarea care o ai la fiecare concurs,buna dispozitie.Ne-am intalnit la concursuri si de cateva ori alergand in gradina botanica si pe malul raului Bahlui.Sper sa molipsesti cu acest microb cat mai multi copiii si tineri.BRAVO!

Adauga un comentariu