Business în România

O importantă bancă europeană intră pe piața din România. Ar putea să cumpere Raiffeisen Bank

Publicat: 22 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O importantă bancă europeană intră pe piața din România. Ar putea să cumpere Raiffeisen Bank
PKO Bank Polski este banca europeană care intră pe piața din România

Mutare de ultimă oră pe piața bancară din România după ce PKO Bank Polski a decis să intre. Sunt unele surse care indică faptul că banca poloneză ar vrea să achiziționeze Raiffeisen Bank, dar compania austriacă le neagă.

Raiffeisen Bank România este o subsidiară a Raiffeisen Zentralbank din Austria. Aceasta a fost formată prin fuziunea finalizată în iunie 2002 între două entități deținute de Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB) în România: Raiffeisenbank (România), fondată în 1998 ca parte a Grupului RZB, și Banca Agricolă, achiziționată în 2001.

Raiffeisen Asset Management administrează mai multe fonduri deschise, inclusiv Raiffeisen Euro Plus (singurul fond local care investește exclusiv în instrumente purtătoare de dobândă denominate în euro), Raiffeisen Monetar (fond monetar ce investește în depozite bancare și alte instrumente ale pieței monetare), Raiffeisen Confort (fond de investiții cu capital protejat), Raiffeisen Benefit (investește până la 50% din active în acțiuni pe piața locală și bursele externe), Raiffeisen Prosper (investește până la 90% din active în acțiuni pe burse) și Raiffeisen România Acțiuni (investiții integrale în acțiuni ale companiilor locale).

O bancă europeană intră pe piața din România și ar putea să cumpere Raiffeisen Bank

PKO Bank, o bancă europeană și cea mai importantă din Polonia, a obținut licența de la Banca Națională a României și operează în România sub forma unei sucursale, deși încă nu a început activitatea. Surse din sectorul bancar menționează că nu s-a decis încă dacă PKO va opta pentru o dezvoltare organică sau va achiziționa o bancă locală. De aproximativ două luni se discută posibilitatea ca PKO să cumpere Raiffeisen Bank România, dar tranzacția rămâne incertă, iar Raiffeisen Bank România neagă acest lucru.

Președintele PKO Bank din Varșovia a afirmat recent intenția de a intra pe piața românească, cel mai probabil prin achiziția partenerilor lor austrieci, Raiffeisen. Între timp, PKO a primit licența de la BNR și funcționează ca sucursală în România.

Conform unor surse din banca centrală, PKO Bank Polski nu a luat încă o decizie privind modul de dezvoltare în România, fie prin creștere organică, fie prin achiziția unei bănci locale. Înainte de Paștele ortodox, Johann Strobl, CEO al Raiffeisen Bank Internaţional, a vizitat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În cadrul discuțiilor, s-a adus în discuție și posibilitatea vânzării Raiffeisen Bank România către PKO Bank, dar nu s-a ajuns la o decizie finală.

Ce active are PKO Bank în total?

Activele totale ale băncii PKO Bank Polski au atins 461 de miliarde de zloți (aproximativ 500 de miliarde de lei) la sfârșitul lunii iunie 2023, reprezentând aproape 68% din activele sistemului bancar din România, conform datelor publicate de Banking News. Într-un anunț recent în The Wall Street Journal, banca a declarat: „Agenda noastră strategică pentru începutul anului 2024 include deschiderea celei de-a patra sucursale internaționale la București, România. În prezent, deservim clienții pe o bază transfrontalieră.”

În Polonia, PKO Bank Polski este lider în bankingul mobil și își propune să transforme economia prin finanțare durabilă și sprijin pentru activitățile sociale și ESG, conform propriilor comunicate. Cu opt luni în urmă, banca a angajat-o pe Loredana Coraș, avocat și expert juridic în domeniul banking & finance la BRD, pentru a coordona activitățile juridice ale sucursalei din România.

În noiembrie 2022, vicepreședintele Marcin Eckert a anunțat deschiderea unei noi sucursale în România. „În curând vom deschide noua noastră filială în România. Așteptăm cu nerăbdare acest moment,” a declarat Eckert în timpul unei videoconferințe dedicate prezentării strategiei băncii. Așadar, această mare bancă europeană o să intre pe piața din România și ar putea să cumpere Raiffeisen Bank.

Adauga un comentariu