Expoziție despre faimoasa Țară de Foc, la Palatul Culturii din Iași. Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vă invită să vizitați, în perioada 7 septembrie – 16 octombrie 2022, expoziția „Tierra del Fuego. Expedicion Popper”, un proiect expozițional. Expoziția prezintă, prin intermediul imaginilor, informații despre aventurile exploratorului român Iuliu Popper în expediția întreprinsă în 1886, în Țara de Foc, teritoriu considerat de toată lumea misterios, ca fiind magicul „capăt al lumii” în sudul statelor Argentina și Chile
Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași invită publicul să viziteze, în perioada 7 septembrie – 16 octombrie 2022, expoziția „Tierra del Fuego. Expedicion Popper”, un proiect expozițional realizat sub egida Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” (Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic). Expoziția prezintă, prin intermediul imaginilor, informații despre aventurile exploratorului român Iuliu Popper în expediția întreprinsă în 1886, în Țara de Foc, teritoriu considerat de toată lumea misterios, ca fiind magicul „capăt al lumii” în sudul statelor Argentina și Chile.
Inedită expoziție despre faimoasa Țară de Foc, la Palatul Culturii din Iași
Iuliu Popper este cel care, acum 135 de ani, a întemeiat așezări în Țara de Foc, a exploatat aurul, a bătut monede și timbre cu numele său și a creat o mini-armată proprie. Acestea, ca și multe alte fapte ale sale, vor fi abordate la vernisajul ce va avea loc miercuri, 7 septembrie 2022, ora 13:00, la Muzeul de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii din Iași. Expoziția „Tierra del Fuego. Expedicion Popper” va putea fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10:00 și 17:00, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei. Țara de Foc (Tierra del Fuego) este o grupă de insule la capătul cel mai sudic al Americii de Sud, fiind despărțită de continentul american prin strâmtoarea Magellan. Insulele Țării de Foc au, în total, o suprafață de 73.746 de kilometri pătrați, având circa 251.000 de locuitori (2006), din care insula principală are o întindere de 47.000 de kilometri pătrați. În partea estică a insulelor trăiesc circa 151.000 de argentinieni, pe când în vest sunt aproximativ 100.000 de chilieni. În anul 1881, Țara de Foc a fost împărțită între Argentina și Chile, granița fiind pe linia meridianului vestic de 68°36′. În acest context, publicul poate asista la o inedită expoziție despre faimoasa Țară de Foc la Palatul Culturii din Iași.