Prima pagină » Actualitate » O nouă alertă! Debitul Dunării va crește și va atinge 8.000 mc/s
O nouă alertă! Debitul Dunării va crește și va atinge 8.000 mc/s

O nouă alertă! Debitul Dunării va crește și va atinge 8.000 mc/s

18 sept. 2024, 15:38,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

În următoarele zile, debitul Dunării va crește și va atinge 8.000 mc/s, de două ori mai mare decât media obișnuită pentru luna septembrie, conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Debitul Dunării va crește și va atinge 8.000 mc/s

La intrarea în România, la secțiunea Baziaș, fluviul va înregistra o creștere semnificativă față de media multianuală de 3.800 mc/s.

Până pe 24 septembrie, debitul Dunării va continua să crească, în special în aval de Porțile de Fier, atingând 8.000 mc/s. În același interval, debitele râurilor vor fi în general în scădere, cu excepția cursurilor mijlocii și inferioare ale râurilor mari din estul țării, unde se vor înregistra creșteri din cauza propagării.

Pe 18 septembrie, debitele vor rămâne ridicate pe unii afluenți ai Siretului, Bârladului și Prutului, din cauza viiturilor formate anterior, cu posibilitatea depășirii Cotelor de apărare. În primele zile ale intervalului, ploile prognozate ar putea provoca inundații locale în zonele de deal și munte, prin creșteri ale nivelurilor râurilor mici.

Alertă emisă de Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat miercuri, 18 septembrie, că românii aflați în Ungaria sau care intenționează să călătorească acolo trebuie să fie atenți la restricțiile de circulație impuse de autoritățile maghiare din cauza inundațiilor recente. Aceste restricții vor afecta în special zone din Budapesta, inclusiv drumurile și traseele pietonale din apropierea Dunării, din cauza creșterii debitelor fluviului.

Cetățenii români pot cere asistență consulară apelând ambasada și consulatele din Ungaria, iar pentru urgențe sunt disponibile numerele de permanență ale misiunilor diplomatice. MAE recomandă consultarea paginilor oficiale de internet pentru actualizări și informații.

În paralel, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a avertizat cetățenii să evite traversarea cursurilor de apă și să rămână la distanță de maluri în cazul creșterii debitelor pe râuri. De asemenea, populația din zonele afectate ar trebui să ia măsuri de prevenție, iar în caz de vânt puternic, să evite zonele cu risc de căderi de copaci sau panouri.

În județul Galați, echipele de intervenție monitorizează acumulările de apă din localitatea Cuca, deși până acum nu s-au înregistrat daune majore. Aproximativ 1.000 de pompieri sunt mobilizați pentru a sprijini echipele de intervenție din județ.

Ciclonul Boris a acaparat România

Vă aducem aminte că în România s-au înregistrat două zile de vreme extremă, cu coduri roșii și portocalii pentru ploi, inundații și temperaturi scăzute. Ciclonul Boris, denumit astfel de meteorologii din vestul Europei, a adus ninsori abundente în stațiunile montane, iar în alte zone au adus inundații severe.

Ciclonul Boris a intensificat și vântul, care a atins rafale de 90 km/h. Tomáš Hrdinka, hidrolog ceh, a explicat că ciclonul s-a îndreptat spre nord-est și a adus ploi torențiale cu potențial catastrofal.

Pe lângă precipitații, temperaturile au scăzut în întreaga țară, cu diferențe de până la 10 grade în vest și centru. Astfel, Timișoara a înregistrat doar 13 grade, Miercurea Ciuc și Brașov 18 grade, București 21 de grade, iar la stația meteo de pe Vârful Omu s-au înregistrat minus 1 grad.

Din nefericire, în urma inundațiilor sute de oameni au rămas fără casă și bunuri. În perioada imediat următoare meteorologii anunță că debitul Dunării va crește și se vor înregistra noi fenomene extreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`