Actualitate

O nouă conferinţă de presă susţinută de Klaus Iohannis, președintele României – Live Video, Update

Publicat: 23 sept. 2020
Mesaj Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, despre reducerea impactului climatic: „Este clar că ceva trebuie făcut”

Miercuri, 23 septembrie 2020, de la ora 18.00, la Palatul Cotroceni va fi o conferinţă de presă. Aceasta va fi susţinută de preşedintele României, Klaus Iohannis.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține miercuri, 23 septembrie a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Update 18.02: Conferința de presă a început.

„Bună seara! Au mai rămas doar câteva zile până la un moment definitoriu. În această duminică mergem la urne pentru a decide cui dăm responsabilitatea administrării localităților noastre. De ce e această alegere atât de importantă? De cei care vor câștiga depinde cum vor arăta școala, spitalul, drumurile. Din păcate pandemia este departe de a se fi încheiat, însă spre deosebire de primăvară acum știm care sunt măsurile care permit desfășurarea în deplină siguranță.

Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază, atunci riscul infectării în secții e redus la minimum. Practic, din acest punct de vedere exprimarea votului nu diferă semnificativ față de alte activități pe care le facem zi de zi. Mă bucur să văd că în ciuda restricțiilor campania a fost una activă. Am văzut multe proiecte bune. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criza prelungită. Acest mod cinic de a face politică este de domeniul trecutului. Dragi români, mergeți la vot în număr cât mai mare!”, a declarat Klaus Iohannis.

Sesiune de întrebări și răspunsuri

Reporter: „La liceul sportiv din Oradea un profesor i-a îndemnat pe copii să nu respecte regulile. Cine are puterea să intervină?”

Klaus Iohannis: „Din informațiile mele e un caz singular, reprobabil. Nu cred că putem să tolerăm așa ceva, cei de la Inspectorat și directoratul liceului vor lua măsuri. Este jalnic”

Reporter: „Veți promulga majorarea salariilor profesorilor și a punctului de pensie?”

Klaus Iohannis: „Este de dorit să crească pensiile și salariile profesorilor. Și eu mi le doresc, și Guvernul și le dorește și deja primii pași au fost făcuți. Chiar dacă ne dorim mai mult trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm. Suntem în pandemie, în criză economică și bugetul deja e supus la multe presiuni.

Chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare trebuie să așteptăm momentul prielnic, care acum nu este”

Reporter: „Avocatul CJUE a decis că numirea interimară a șefului SS și înființarea secției nu respectă dreptul UE. Cum vedeți această decizie? SPuneați că va fi rezolvată. Când?”

Klaus Iohannis: „Decizia va fi luata de CJUE, dar aceste propuneri sunt exact lcrurile pe care le-am spus și eu, și PNL-ul, și societatea civilă când PSD-ul s-a apucat să schimbe legile justiției. Mă bucură că avocatul general de la CJUE are aceeași opinie pe care am avut-o și eu.

Este o încurajare pentru noi și vă amintiți că am spus că legile justiției trebuie reparate în această toamnă. După alegeri de la Ministerul Justiției o să apară propuneri de modificare”

Reporter: „Nelu Tătaru a anunțat că România ar putea introduce tete obligatorii la intrarea în țară. Cât de oportună credeți că este măsura și cine va suporta costurile?”

Klaus Iohannis: „Va fi discutată la nivelul Comitetului și Ministerului. Vom analiza cu mare atenție dacă pentru România este necesar sau nu. Nu există o decizie, dar este posibil să se introducă o formă de control.”

Reporter: „Azi a fost înregistrat un nou record negativ în privința cazurilor de COVID-19, iar medicii au recomandat să fie luate măsuri pe regiuni. Se ia în calcul asta, cuma r fi de exemplu purtarea obligatorie a măștii sau o testare în masă?”

Klaus Iohannis: „Cu siguranță că dacă numărul crește se pot lua astfel de măsuri. Sunt adeptul măsurilor luate în plan local sau județean, pentru că vedem că răspândirea nu este uniformă. De aceea să se ia măsurile mai dure acolo unde riscul e mai mare.”

Reporter: „E a doua săptămână când încălzesc apă la aragaz. Cum vi se pare că principala temă în campania din 2020 e dacă vom avea apă caldă și căldură?”

Klaus Iohannis: „Dvs, ca și votant, veți putea cu siguranță să vă dați seama dacă localitatea în care trăiți o duce bine sau e nevoie de schimbarea administrației.”

Reporter: „Marcel Ciolacu a susținut că după alegeri Guvernul intenționează să închidă școlile și predarea să se facă exclusiv online. E posibil?”

Klaus Iohannis: „Nu, acest scenariu nu este posibil. Vă dați seama că dacă liderul PSD trebuie să recurgă la aceste minciuni pentru a se face auzit între votanți care e situația.

Se trece în online câteva zile, unde sunt secții de votare, după care se revine la modelul actual.

Reporter: „Au trecut 3 săptămâni de când vă întrebam de mortalitatea cauzată de COVID-19 și România rămâne fruntașă la acest capitol. Ministerul Sănătății nu a avut răspunsuri, spuneați că veți discuta cu Ministerul. Ați primit informații?”

Klaus Iohannis: „Tema spitalelor și a sănătății publice nu e o temă nouă și eu am atins-o de foarte multe ori. De fiecare dată am atras atenția asupra unor lucruri. Spitalele noastre nu funcționează bine, procedurile nu sunt clare, prevenția e ca și inexistentă și rezultatul e cel pec are din păcate îl vedem.

Sănătatea publică nu e bună. Avem prea mulți români bolnavi, prea mulți români bolnavi care nu știu, prea puține controale de rutină.

Îmi doresc după alegeri un guvern responsabil, solid. Mai bine ar fi un mandat mai lung și o continuitate în reformarea sistemului de sănătate dacă vrem să ajungem mai aproape de nivelul din partea mai vestică.

Reporter: „Aveți informații că România riscă fonduri UE suspendate după voturile din Parlament sau că agențiile de rating să ne retrogradeze?

Klaus Iohannis: „Din păcate ambele scenarii sunt posibile. Există discuții extrem de serioase cu înalți responsabili din CE care ne-au spus franc. Daca intră în vigoare ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde din fondurile europene.

De asemenea, agențiile de rating cu siguranță vor retrograda ratingul de țară, având în vedere aceste cheltuieli imense, imense, pentru care nu există bani.

Este un scenariu pe care l-aș numi de groază. De asta am spus că oricât ne-am dori aceste creșteri ele pot fi făcute doar după ce ieșim din criză.”

Reporter: „Vedem tot mai multe infectări cu COVID și avertismente de la specialiști în pragul sezonului rece. Există un prag de la care s-ar impune revenirea la starea de urgență?

Klaus Iohannis: „Este foarte puțin probabil să mai revenim la starea de urgență pentru că disfuncționalitățile în economie au fost majore. Între timp am învățat multe de această pandemie, știm cum să o gestionăm.”

Starea de urgență trebuie să rămână ultima soluție, atunci când nimic altceva nu mai funcționează.”

Reporter: „Campania se apropie de final, considerați că măsurile au fost rspectate pe parcursul campaniei? La ce prezență va așteptați?”

Klaus Iohannis: „În mare au fost respectate. Nu m-aș aventura în a evalua prezența la vot, dar sper să fie comparabilă cu prezența la vot de la alte alegeri de acest tip.”

Reporter: „Dacă CCR va da dreptate Parlamentului și legea va intra în funcțiune, se poate ajunge la ipoteza unei guvernări împreună cu FMI?”

Klaus Iohannis: „Noi tocmai asta vrem să evităm: creșterea taxelor, a impozitelor și vrem să repornim economia pentru a putea veni cu creșteri pe salarii și pensii. Nu s-a vehicuat o colaborare cu FMI.

Vă mulțumesc. Vă doresc multă sănătate. Mergeți la vot!”

Comentarii
  • l-ati vazut pe yohanel cand citea raspunsul de pe hartie.?o regie de prost gust .la fel si intrebarile.cred ca intrebarile i-au fost puse de acum o saptamana ca sa aiba timp sa-si formuleze raspunsurile.deplorabil.

Adauga un comentariu