Prima pagină » National » O nouă destinație turistică în România. Cât a costat proiectul de modernizare
O nouă destinație turistică în România. Cât a costat proiectul de modernizare

O nouă destinație turistică în România. Cât a costat proiectul de modernizare

15 mai 2024, 14:01,
în National

Recent, autoritățile au anunțat că este gata o nouă destinație turistică în România. Este vorba despre un circuit de cinci kilometri în comuna Drăgești, care poate fi parcurs la pas de turiști. Iată cât a costat proiectul de modernizare.

O nouă destinație turistică în România

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna Drăgești. Circuitul cuprinde două peșteri: Peștera Stracoș, amenajată și deschisă publicului larg, și Peștera Tășad, deschisă doar pentru speologie.

Totodată, au fost amplasate două puncte de observare, locuri de popas, inclusiv un spațiu special amenajat în jurul Peșterii Stracoș, cu un pod suspendat și un traseu tip Via Ferrata de dificultate mică.

Peștera Stracoș va putea fi vizitată începând de sâmbătă, 18 mai 2024. Pentru început, cei care doresc să o viziteze trebuie să se programeze telefonic. Prețurile pentru intrarea în Peștera Stracoș sunt de 20 de lei/adult și 15 lei/copil mai mare de 5 ani. Pentru grupuri de peste 15 persoane, un bilet de intrare pentru un adult e de 15 lei și 5 lei pentru copii mai mari de 5 ani. Intrarea este gratuită pentru locuitorii comunei Drăgești și pentru toți copiii sub vârsta de 5 ani, precum și pentru persoanele cu handicap.

O altă veste bună pentru iubitorii de călătorii și natură este aceea că a fost deschis primul lot din  Transapuseana, drumul care traversează  Munţii Apuseni. Drumul județean (DJ) 107 a fost inițial cunoscut sub numele de „Transalpina de Apuseni”. A fost apoi redenumit  Transapuseana.

Ce sume au fost alocate modernizării

Autoritățile au venit cu o veste bună pentru turiști. Este vorba despre o nouă destinație turistică cu peșteri spectaculoase. Peștera Stracoș este dotată cu un sistem de iluminare și monitorizare. În mai multe puncte din interior sunt montați senzori care măsoară nivelul de CO2, temperatură, umiditate și curenți. Totodată, la intrare există un sistem care contorizează intrările și ieșirile. Peștera este alimentată cu energie electrică verde 100%, de la panourile fotovoltaice amplasate în apropiere. Valoarea totală a proiectului este 11.158.155,09 lei, cu TVA, 100% nerambursabilă.

Au fost anunțate reguli noi pentru turiști în această vară. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, propune amenajarea unor automate pentru colectarea de sticle, PET-uri și doze, la poalele munților și în stațiunile balneoclimatice. Prin această metodă, oficialul de la Mediu dorește să îi facă mai responsabili pe turiști.

„Suntem în discuții pentru a instala puncte de colectare automată, acele RVM-uri pe care le știm cu toţii în zonele cu foarte mulți turiști. Încercăm să fim pregătiți, cu un pas înainte, lucru care nu s-a întâmplat până acum, trebuie să admit.”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Estimarea medie a ambalajelor care vor fi preluate de la munte sau mare, în perioada 1 – 6 mai, este de 3.000.000 de ambalaje SGR pe zi. Se va face o colectare exclusivă din acest zone, pe durata celor şase zile de minivacanţă. În ceea ce priveşte amplasarea de automate, responsabilitatea achiziţionării şi gestionării acestor echipamente revine operatorilor economici care au semnat contractul cu RetuRO şi care şi-au înregistrat şi organizat punctele de returnare pentru colectare automată, au transmis reprezentanții RetuRO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *