Local

O nouă viață salvată de echipa medicală de la Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași. O femeie de 60 de ani a fost operată de o tumoră de 6 cm

Publicat: 18 apr. 2021
Intervenție Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași
Intervenție Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași

O femeie de 60 de ani a primit o a doua șansă la viață după ce a fost operată de o tumoră de 6 cm. Pacienta a ajuns în stare gravă, tumora voluminoasă punându-i viața în pericol. Specialiștii neurochirurgi au reușit să-i salveze viața, intervenția chirurgicală fiind una laborioasă.

“Meningioamele sunt cele mai frecvente tumori ale sistemului nervos central. Sunt tumori care în proporție de 90% din cazuri sunt benigne, cu o creștere foarte lentă, ajungând la dimensiuni foarte mari până a fi diagnosticate. Acestea cresc din o membrană ce înveselește creierul și pot îngloba sau afecta vasele și nervii cranieni. Tumora pacientei de 60 de ani a fost una impresionantă atât prin mărime, cât și prin poziția ei, lucru provocator pentru întreaga echipă medicală.

Aceasta a crescut într-o zona a creierului ce determină personalitatea, fiind si tangentă a nervilor optici, glandei hipofize și arterelor carotide ce hrănesc creierul. Intervenția chirurgicala a fost fără complicații, s-a practicat o rezecție completă a leziunii. Evoluția postoperatorie a fost una simplă, cu complicații hormonale tranzitorii datorită proximității tumorii față de glanda hipofiza.

Săptămânal operăm aproximativ un meningiom, tumori voluminoase care datorită heterogenicității niciuna nu este identică cu alta. Cu ajutorul tehnologiei prezente în spital, în acest moment avem posibiltatea de a trata astfel de leziuni impresionante fără consecințe majore asupra pacienților, aceștia beneficiind de servicii medicale la standarde înalte.  La acest lucru se adaugă că nu întotdeauna este posibil să se facă o rezecţie completă şi atunci este nevoie de tratament complementar şi anume de radiologia stereotactică şi astăzi pot să spun că laboratorul de radiocirurgie steriotactică începe să prindă contur. Echipamentul este parţial ajuns şi urmează a fi funcţional, astfel încât pacienţii să beneficieze de ajutor. ”, a precizat Doctor în Neurochirurgie, Șef Lucrări, dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

 

 

 

Echipa medicală a fost formată din:
Șef Lucrări, Doctor în Neurochirurgie Lucian EVA, medic primar neurochirug
Specialist neurochirurgie: dr. Cosmin APETREI
Medic rezident neurochirurg: dr. Răzvan BUGA
Medic rezident neurochirurg: dr. Ioana STIRBAN
Medic rezident neurochirurg: dr. Narcis BUJOR
As. Instrumentist: Mariana RĂILEANU
Bioinginer: Vlad DAFINESCU
Anestezist: dr. Nina STRATICIUC
Asistentă: Petronela GALEȘ

Adauga un comentariu