National

O persoană condusă la sediul Poliţiei nu poate fi reținută pentru verificări mai mult de 3 ore

Publicat: 05 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O persoană condusă la sediul Poliţiei nu poate fi reținută pentru verificări mai mult de 3 ore
O persoană condusă la sediul Poliţiei nu poate fi verificată mai mult de 3 ore de către organele de poliţie

O persoană condusă la sediul Poliţiei nu poate fi reținută pentru verificări mai mult de trei ore de polițiști. Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 5 aprilie, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea legii privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.

Decizia a fost trecutat de Camera Deputaţilor cu 282 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”.

o persoană condusă la sediul Poliţiei, masina de politie
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art.36 din Legea nr.218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române

O persoană condusă la sediul Poliţiei nu va putea fi audiată mai mult de 3 ore

O persoană condusă la sediul Poliţiei nu poate fi verificată mai mult de 3 ore de către organele de poliţie. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art.36 din Legea nr.218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, cu scopul de a preveni şi de a elimina apariţia oricăror moduri neunitare de acţiune în rândul poliţiştilor.

În acest sens, s-a propus stabilirea unei durate determinate pentru aplicarea măsurii de conducere a unei persoane la sediul Poliţiei cât şi pentru desfăşurarea activităţilor poliţieneşti conexe acestei măsuri.

„Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul Poliţiei se realizează de îndată, fără a depăşi un termen de trei ore de la momentul iniţierii deplasării”, se prevede într-un amendament al proiectului de lege.

Articolul 36 din legea Poliției Române prevede că polițistul are dreptul să conducă la sediul Poliției o persoană, dacă nu poate stabili identitatea acesteia, dacă o consideră suspectă de comiterea unei faptă penală ori dacă pune în pericol alte persoane sau ordinea publică.

Un alt amendament al Proiectului de Lege prevede ca în situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul prevăzut, acest termen se prelungeşte cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăşi patru ore de la momentul iniţierii deplasării.

În cazul acestui proiect de lege, Camera Deputaţilor este for decizional.

Într-o altă ordine de idei, amintim despre cazul prezentat în urmă cu ceva timp, în care un bărbat în vârstă de 38 de ani din Iași a fost cercetat pentru mai multe acuzații de furt.

o persoană condusă la sediul Poliţiei, agenti de politie
Articolul 36 din legea Poliției Române prevede că polițistul are dreptul să conducă la sediul Poliției o persoană, dacă nu poate stabili identitatea acesteia

La IPJ Iași vor fi repartizați noii agenți de poliție, seria martie 2022

Într-o altă ordine de idei, amintim că absolvenții Școlilor de Agenți de Poliție, promoția martie 2022, vor fi repartizați pe domeniile de Ordine Publică, Investigații Criminale, Transporturi și Cazier. Dintre aceștia, 38 de agenți de poliție vor ajunge la Iași. Domeniile în care vor activa noii agenți de poliție sunt Investigațiile criminale, Ordine Publică și Cazier.

Fie că au absolvit Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr“ Câmpina sau Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj, candidații își pot alege posturile pe care vor dori să activeze. Aceștia au fost repartizați în funcție de media obținută la examenele finale din cadrul cursurilor urmate, dar și conform alegerii personale.

La Iași, domeniul în care au fost repartizați cei mai mulți dintre noii agenți de Poliție este cel de Ordine Publică, unde s-au ocupat 33 de posturi. Direcția de Ordine Publică Iași are în competență prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi faptelor contravenţionale, controlul sistemelor de securitate private și menținerea ordinii publice.

De asemenea, reamintim faptul că noul proiect de lege ce a trecut astăzi, 5 aprilie, prin Camera Deputaților, prevede ca o persoană condusă la sediul Poliţiei nu poate fi reținută pentru verificări mai mult de trei ore de polițiști.

o persoană condusă la sediul Poliţiei, stema Romaniei de pe uniforma unui agent de politie
Un alt amendament al Proiectului de Lege prevede ca în situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul prevăzut, acest termen se prelungeşte cu perioada necesară stabilirii identităţii
Adauga un comentariu