National

Avioanele de recunoaștere și supraveghere NATO au aterizat la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni

Publicat: 17 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Avioanele de recunoaștere și supraveghere NATO au aterizat la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni
O primă aeronavă de supraveghere NATO a aterizat la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni

Şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, a declarat, marţi, cu ocazia sosirii în ţara noastră a aeronavelor AWACS, că această operaţiune reprezintă „o consolidare semnificativă” a prezenţei aliate pe Flancul estic al NATO, transmite Agerpres.

„Este o consolidare semnificativă a prezenţei aliate aeriene pe Flancul estic. Sunt capabilităţi aeriene suplimentare foarte importante şi, aş spune, complementare capabilităţilor NATO terestre şi aeriene dislocate deja pe teritoriul României”, a afirmat Petrescu.

Misiunea NATO AWACS din România a militarilor germani a fost salutată de ambasadorul Germaniei Peer Gebauer care a anunțat că va întâmpina la Otopeni sosirea aeronavelor AWACS. Sunt așteptate să ajungă și celelalte două avioane.

„Aceasta reprezintă un semnal important de solidaritate transatlantică şi europeană”, a afirmat ambasadorul Peer Gebauer.

„Misiunea va fi condusă de generalul de brigadă german Ştefan Neumann”

Misiunea NATO AWACS din România a militarilor germani va fi condusă de generalul de brigadă Ştefan Neumann

„Misiunea va fi condusă de generalul de brigadă german Ştefan Neumann şi va dura câteva săptămâni. În total, aproximativ 180 de militari NATO vor fi dislocaţi la Baza Aeriană Otopeni în cadrul unei echipe multinaţionale”, se arată în comunicat.

Oana Lungescu: „Mulţumesc României pentru găzduirea avioanelor”

Prin sistemul lor de radar, avioanele AWACS pot localiza şi identifică alte aeronave la o distanţă de peste 400 de kilometri. Avioanele pot transmite informaţiile către toate celelalte aeronave aflate în spaţiul aerian şi care sunt echipate corespunzător, ceea ce înseamnă că, teoretic, pot fi folosite ca posturi de comandă zburătoare. În trecut, ele au fost desfăşurate în timpul operaţiunilor împotriva grupării teroriste Stat Islamic sau în Afganistan.

„În contextul în care războiul ilegal al Rusiei din Ucraina continuă să ameninţe pacea şi securitatea în Europa, nu trebuie să există niciun dubiu în legătură cu hotărârea NATO de a proteja şi apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat. Avioanele noastre AWACS pot detecta aeronave de la o distanţă de sute de kilometri, fiind un instrument cheie al poziţiei de descurajare şi de apărare a NATO. Mulţumesc României pentru găzduirea avioanelor, care vor avea o contribuţie importantă la capacitatea noastră de avertizare rapidă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Adauga un comentariu