Local

O primă victorie a artiştilor nemulţumiţi de la ONRI. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu trimite din nou corpul de control la managerul Beatrice Rancea

Publicat: 21 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O primă victorie a artiştilor nemulţumiţi de la ONRI. Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu trimite din nou corpul de control la managerul Beatrice Rancea
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniul Naţional, Bogdan Gheorghiu, a avut o întâlnire astăzi, 21 octombrie 2020, cu reprezentanţii sindicatelor din instituţiile de profil care s-au adunat să protesteze, dimineaţă, în faţa sediului Ministerului.

Printre aceştia au fost prezenți de asemenea şi membri ai Sindicatului ARTIS ai Operei Naţionale Române din Iaşi. Angajații și-au manifestat nemulțumirile privind abuzurile conducerii, printre acestea fiind și concedierea prim-balerinului Vlad Mărculescu.

Ministrul Bogdan Gheorghiu a transmis faptul că a avut o conversație vreme de aproximativ două ore cu reprezentanţii sindicatelor şi că a hotărât trimiterea unui nou Corp de Control la instituţia ieşeană.

 „Am avut o discuţie care a durat mai mult de două ore. Mi s-au semnalat mai multe nereguli din punctul dumnealor de vedere care sunt interpretate ca şi represalii în urma sesizărilor făcute de-a lungul timpului atât către noi cât şi către presă. eu am luat act de către cele expuse şi în urma discuţiei voi trimite un corp de control cât mai rapid pentru a verifica cele semnalate de artiştii sindicatului de la Opera din Iaşi”, a transmis Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Corpul de control, trimis a doua oară la managerul Operei Naționale Române Iași

Corpul de control va fi trimis pentru a doua oară la managerul Operei Naționale Române din Iași. În primă instanță corpul de control a fost alcătuit din șase persoane pe diverse domenii de calificare, legat de managementul din zona econimică, juridică și administrativă. De această dată, oficialii vor fi pe o tematică mult mai restrânsă, strict pe problemele semnalate. Corpul de control va fi mai simplu, format din doar 2 persoane.

„Atunci a fost un corp de control format din şase persoane pe diferite domenii cu calificare şi în zona juridică şi economică pentru a face un control pe o tematică mai largă, pe chestiuni legate de management atât în zona economică cât şi în zona juridică şi administrativă. Acum vorbim de un control cu o tematică mult mai restrânsă, strict pe cele semnalate pentru că vorbim de lucru care s-au întâmplat după vizita precedentă a corpului de control. Aşadar, va fi un corp de control mult mai simplu, probabil format din două persoane, dorim să verificăm din punct de vedere instituţional dacă tot ceea ce ni s-a expus astăzi de către artişi este adevărat şi atunci, să putem lua măsurile ce se impun”, a transmis Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

S-a propus reluare discuțiilor după alegerea noului Parlament

Ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, a ținut să adăuge faptul că va trimite Corpul de Control la Opera Naţională Română din Iaşi până la debutul lunii noiembrie. Având în vedere modificarea legii care reglementează managementul în instituţiile de cultură, ministrul Culturii a mai menționat faptul că a propus reprezentanţilor sindicatelor din instituţiile de profil să reia discuţiile după alegerea noului Parlament, în data de 6 decembrie 2020.

„Această Ordonanţă 189 poate suferi modificări şi poate avea completări doar în Parlament. Având în vedere că actualul Parlament este spre final de mandat, le-am propus o discuţie constructivă cu parlamentarii din noul Parlament ce va fi constituit după data de 6 decembrie. Acest dialog trebuie avut, în primă fază, cu Comisiile de Cultură reunite ale Senatului şi ale Camerei Deputaţilor pentru a putea lua de toate porpunerile ce vin din diferite zone, atât ale managerilor cât şi a artiştilor pentru a putea da o formă ce poate fi propusă ulterior plenului pentur a fi votată”, a transmis Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Sindicatele cer modificarea legislaţiei privind administrarea instituţiilor publice de cultură, iar limitarea numărului de mandate ale managerilor este una dintre solicitări.

Protestele au fost reluate după o pauză de câteva zile. Mai multe detalii pot fi consultate aici!

Adauga un comentariu