Prima pagină » Turism » Info Turism » O reţetă tradiţională din regiunea Ardeal: Tobă ardelenească
O reţetă tradiţională din regiunea Ardeal: Tobă ardelenească

O reţetă tradiţională din regiunea Ardeal: Tobă ardelenească

12 dec. 2014, 16:33,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:31880;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

O reţetă tradiţională din regiunea Ardeal. Perioada sărbătorilor de iarnă este una încărcată din punct de vedere gastronomic. În majoritatea gospodăriilor din ţară, de Ignat, are loc obiceiul tăierii porcului de Crăciun. După aceasta, romanii trec la un alt capitol, respectiv al preparării produselor tradiţionale din carne de porc. Unul dintre apetisantele preparate este şi toba de casă. Acest produs culinar, care se aseamănă cu o piftie, este nelipsit de pe masa de Crăciun şi Anul Nou a românilor.

În rândurile de mai jos noi îţi dezvăluim care este reţeta gospodinelor din Ardeal!

Deoarece vine din regiunea Ardealului, preparatul o să-l numim tobă ardelenească de porc, fiartă cu boabe de piper, foi de dafin şi vin.

O reţetă tradiţională din regiunea Ardeal. Ingrediente

1 stomac de porc bine curăţat sau un mat gros;

500 g de carne fleică;

2 limbi de porc;

2 urechi de porc;
2 rinichi de porc;

250 g de slănină cu sorici;

2-3 frunze de dafin;

1 linguriţă de boia iute;

1 pahar cu vin;

piper boabe;

sare şi piper măcinat.

Mod de preparare tobă ardelenească

Cărnurile, în afară de fleică, se taie fâşii cât mai subţiri şi lungi. Într-un castron frecam carnea cu sare, piper măcinat şi boia iute.

Mai apoi, acestea se pun la fiert în apă rece doar cât să le acopere, cu boabe de piper şi o foaie de dafin. Le lăsăm un sfert de oră, apoi se adăugă şi fleică şi se mai lasă.

După ce au fiert cărnurile, se scot din vas. Fleica se taie fâşii, în lung, şi se lăsă puţin la răcit.

Trecem la operaţiunea de umplere a stomacului (mațului) cu toate ingredientele. Mațul nu trebuie să fie foarte îndesat.

Mațul se umple cu zeamă, apoi îl legăm bine şi se pune la fiert în apă cu boabe de piper, foaie de dafin şi vin, timp de o jumătate de oră. În tot acest timp, din când în când, înţepam câte puţin produsul.

Mod de servire

Putem servi acest preparat tradiţional cu sos de hrean şi ardei iuţi muraţi. Alături de tobă putem adăuga de asemenea diferite preparate tradiţionale reci.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 decembrie 2025
17 decembrie 2025