Titlurile zilei

O tânără care s-a tatuat într-un salon din Iași s-a umplut de pete! În câteva zile, pielea ei s-a transformat într-o crustă! Când s-a văzut în oglindă a încremenit! Nici medicul dermatolog nu a avut ce să-i mai facă

Publicat: 08 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O tânără care s-a tatuat într-un salon din Iași s-a umplut de pete În câteva zile pielea ei s-a transformat într-o crustă Când s-a văzut în oglindă a încremenit Nici medicul dermatolog nu a avut ce să-i mai facă
O tânără care s-a tatuat într-un salon din Iași s-a umplut de pete și nici medicul dermatolog nu a avut ce să-i facă

O tânără care s-a tatuat într-un salon din Iași s-a umplut de pete. Ieșeanca s-a văzut în oglindă abia după ce tatuatorul și-a terminat lucrarea. Când a constatat ce greșeală uriașă a făcut, a alergat la dermatolog. În câteva zile, tatuajul său s-a transformat într-o crustă

O ieșeancă de 30 de ani s-a tatuat într-un salon din Iași, deși medicul dermatolog i-a interzis acest lucru. Din dorința de a fi în pas cu moda, tânăra nu a mai ținut cont de nimic, și-a ales modelul de tatuaj și s-a prezentat la specialist. Pentru că a ascuns tatuatorului că este diagnosticată cu psoriazis, tânăra a avut de suferit. La scurt timp, tot tatuajul făcut pe corp a fost acoperit de piele uscată și pete argintii. Pentru a scăpa de aspectul îngrozitor al pielii, ieșeanca s-a adresat unui medic dermatolog. Din păcate, boala de care suferă s-a agravat din cauza tatuajului, iar medicii nu au putut să o ajute.

Prof. dr. Laura Solovăstru: „Am descoperit în urma unor investigații mai amănunțite că pacienta suferea de fenomenul Koebner”

Un moment de inconștiență a condus-o pe o ieșeancă în cel mai urât coșmar. Tânăra de 30 de ani fusese diagnosticată cu psoriazis în urmă cu câțiva ani. Încă de la punearea diagnosticului, medicul a avertizat-o că un tatuaj i-ar putea agrava boala. La scurt timp după ce și-a făcut tatuajul, pielea ei arăta ca o bucată de pâine uscată.

„O pacientă de 30 de ani s-a prezentat la Clinica de Dermatologie de la Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași, după ce s-a tatuat. Pacienta fusese diagnosticată cu psoriazis, iar medicul a atenționat-o că un tatuaj i-ar putea agrava afecțiunea. Tânăra a ajuns la spital cu tatuajul acoperit de leziuni cutanate grave. Am descoperit în urma unor investigații mai amănunțite că suferea de fenomenul Koebner. Acest fenomen se întâmplă la 25 la sută dintre persoanele cu psoriazis, iar leziunile caracteristice apar în forma liniară ca răspuns la un traumatism cum ar fi arsurile, tăieturile sau excoriațiile”, spune prof. dr. Laura Solovăstru, șefa Clinicii de Dermatologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Tânăra ieșeancă a ascuns specialistului din salonul din Iași faptul că este diagnosticată cu psoriazis

Specialiștii din unele saloane din Iași refuză să facă tatuaje persoanelor cu psoriazis. Cel care a tatuat-o pe tânăra ieșeancă nu a avut de ales și asta pentru că aceasta i-a ascuns adevărul. În unele țări, statul nu permite artiștilor tatuatori să execute tatuaje persoanelor cu psoriazis. În România însă, decizia aparține artistului. Puțini sunt cei care știu la ce riscuri supun clientul.

„Tatuajul la un pacient cu psoriazis poate provoca mâncărimi, dureri și usturimi în zona tatuată. Acestora le este recomandat, în primul rând, să nu-și facă tatuaje, dar dacă totuși o fac, să se prezinte de urgență la un medic dermatolog. Recomand tuturor celor care doresc să-și facă un tatuaj să apeleze mai întâi la un dermatolog, să consulte un specialist, să se înștiințeze cu privire la riscurile la care se supune, iar mai apoi să ia o decizie în această direcție”, mai spune prof. dr. Laura Solovăstru.

Persoanele care se tatuează se pot infecta sau pot lua hepatită. Medicii trag un semnal de alarmă: „Asigurați-vă că saloanele aplică măsurile de igienă”

Medicii dermatologi ieșeni recomandă persoanelor care intenționează să-și facă un tatuaj să se informeze extrem de bine înainte. Sunt saloane care nu sunt specializate și nu respectă regulile de igienă, iar clienții se pot contamina cu hepatită sau cu infecții cutanate. Femeile care aleg să-și tatueze sprâncenele sau cele care își fac machiaj semi-permanent trebuie să se asigure de faptul că ustensilele cu care lucrează specialiștii sunt sterilizate sau, în unele cazuri, de unică folosință. În caz contrar, repercusiunile pot fi extrem de grave.

„Ieșenii care doresc să-și facă un tatuaj trebuie să se asigure că salonul respectă toate măsurile de igienă. Totodată, dacă sunt purtători de hepatită, aceștia sunt obligați să anunțe tatuatorul. Tatuajele efectuate necorespunzător pot provoca infecții cutanate, cicatrici, iar clientul se poate contamina cu hepatită”, adaugă prof. dr. Laura Solovăstru.

La Clinica de Dermatologie de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași se fac internări continue și internări de zi. Pentru internările continue se prezintă pacienții care au o urgență medicală. Clinica este și acum aglomerată, chiar dacă ne aflăm în plină pandemie de COVID-19.

Adauga un comentariu