Local

O tânără de doar 23 de ani se luptă cu o boală cruntă! Maria-Magdalena Chiuș are nevoie urgent de trombocite

Publicat: 16 mart. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
O tânără de doar 23 de ani se luptă cu o boală cruntă Maria-Magdalena Chiuș are nevoie urgent de trombocite
Este nevoie urgent de trombocite pentru o tânără de 23 de ani care este bolnavă de leucemie și este internată la Institutul Regional de Oncologie

Este nevoie urgent de trombocite pentru o tânără de 23 de ani, care este bolnavă de leucemie și internată la Institutul Regional de Oncologie. Persoanele care doresc să doneze trombocite pentru Maria-Magdalena Chiuș trebuie să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași

Trombocitele, cunoscute și sub numele de plachete sanguine, sunt componente ale sângelui, cu rol în procesul de coagulare. Sunt câteva categorii de pacienți care necesită donare de masă trombocitară, printre aceștia numărându-se cei oncologici, cei cu boli hematologice, cei care au suferit un transplant, cei cu traumatisme sau care au avut un accident.

Maria-Magdalena Chiuș are nevoie urgent de ajutorul ieșenilor

Centrul de Transfuzii Sanguine Iași
Persoanele care doresc să doneze trombocite pentru Maria-Magdalena Chiuș trebuie să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași

Maria-Magdalena Chiuș, în vârstă de 23 de ani, este internată în cadrul IRO Iași și are nevoie de trombocite pentru a putea continua lupta cu boala cruntă de care suferă. De aceea, sora sa a lansat un apel prin intermediul rețelelor sociale, cu speranța că ieșenii se vor mobiliza și vor veni în ajutorul tinerei.

„Apel pentru cei din Iași! Sora mea, în vârstă de 23 de ani, a fost diagnosticată cu leucemie și are nevoie urgent de transfuzii cu trombocite. Ea este internată la Institutul Regional de Oncologie din Iași. În România nu există o ambulanță specială care să transporte trombocitele donate pentru o persoană dintr-un oraș în altul, astfel că cei care donează trebuie să o facă la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași.

Persoanele care vor să doneze trebuie să mai fi donat până acum. Nu contează grupa de sânge. Trebuie doar specificat că donează pentru Chiuș Maria-Magdalena, care este internată la Institutul Regional de Oncologie din Iași. Cei care au cum să mă ajute să îmi scrie în privat. Mulțumesc”, a precizat Teodora Chiuș, sora Mariei-Magdalena Chiuș.

Ce presupune donarea de trombocite

o persoana care doneaza trombocite
Trombocitele, cunoscute și sub numele de plachete sanguine, sunt componente ale sângelui, cu rol în procesul de coagulare

Pacienții bolnavi de cancer care sunt supuși tratamentelor cu citostatice se confruntă cu un nivel extrem de scăzut al trombocitelor. Cea mai eficientă metodă pentru refacerea acestuia estre transfuzia cu „celule VIP”, așa cum sunt numite trombocitele de către doctori. Există un aparat special ce separă componentele sângelui încă din faza de donare. Prelevarea trombocitelor se face într-un sistem autorizat, închis, steril și apirogen, cu instrumente sterile de unică folosință. Sângele este recoltat de la nivelul brațului, trombocitele fiind extrase imediat din sânge, restul sângelui întorcându-se la donator.

Deoarece majoritatea globulelor roșii se întorc la donator, intervalul dintre două trombocitafereze este de 4 săptămâni. Mai exact, orice pacient sănătos poate dona trombocite în fiecare lună. Este un procedeu destul de simplu, o singură oră fiind necesară pentru a salva viața unui bolnav de cancer. Trombocitele pot fi utilizate atât în tratamentul tuturor formelor de cancer, cât și în tratarea unor maladii rare.

Pot dona bărbații cu vârsta până în 50 de ani. Aceștia trebuie să aibă o greutate de peste 60 de kilograme, dar nu mai mult de 100. Donatorii trebuie să fie sănătoși, să nu prezinte simptome de gripă sau răceală. De asemenea, trebuie să nu fi luat aspirină sau antiinflamatorii în ultimele 5 zile şi să nu fi consumat alcool în ultimele 48 de ore. Înainte de donare se recomandă consumul de lichide (apă, ceai, suc sau iaurt), cel puţin o jumătate de litru. Venele donatorilor trebuie să permită recoltarea, iar numărul de trombocite trebuie să fie mai mare de 200.000/mmc.

Persoanele care doresc să doneze trombocite pentru Maria-Magdalena Chiuș trebuie să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sanguine Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu