Economic Local

O tânără din Iași care a muncit în hotelurile din Franța ani de zile s-a întors acasă și s-a angajat casieră. Vrea să plece din nou în străinătate. „Acolo câștigam bine, eram respectată”

Publicat: 22 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O tânără din Iași care a muncit în hotelurile din Franța ani de zile s-a întors acasă și s-a angajat casieră. Vrea să plece din nou în străinătate. Acolo câștigam bine eram respectată
Diana Rotaru a muncit în Franța, timp de 8 ani, împreună cu soțul său. Din cauza pandemiei s-a întors în țară și s-a angajat casieră, dar vrea să plece din nou în străinătate

Diana Rotaru a plecat în Franța împreună cu soțul său când avea 26 de ani. S-a angajat cameristă în hotelurile din Paris, iar soțul a muncit în construcții. Din cauza pandemiei s-au întors acasă, iar de câteva luni s-a angajat casieră. Spune că imediat ce se ivește o oportunitate de a munci în străinătate, va pleca din nou, împreună cu soțul său

O tânără din Iași, pe nume Diana Rotaru, a muncit în Franța, timp de 8 ani, împreună cu soțul său. Ea se angajase cameristă, iar el în construcții. În perioada în care au muncit în străinătate câștigau bani frumoși, astfel că au reușit să construiască o casă și să își cumpere o mașină. S-au întors în țară anul trecut, din cauza pandemiei COVID-19, în hotelul unde muncea fiind făcute disponibilizări.

„Eu am plecat în Franța cu soțul meu când aveam 26 de ani. Voiam să muncim ca să câștigăm niște bani, să ne facem o casă. Noi suntem din familii modeste, cu mulți copii, iar părinții noștri nu și-au permis să ne ia la toți case. Când am ajuns în Paris m-am angajat la curățenie, într-un hotel, iar soțul, în construcții. Am stat acolo 8 ani, până a venit pandemia. Ne mergea foarte bine financiar. Am reușit să ne facem casă, să ne luăm o mașină.

Copilul a învățat acolo și era foarte bine pentru el. Ne-am adaptat bine societății de acolo și ne plăcea să fim acolo. Nu știu, e mentalitatea altfel. Respectă angajații. Când am plecat de la hotel mi-au făcut un cadou, mi-au mulțumit pentru anii munciți acolo. La noi nu o să vezi asta niciodată. Te scot și dator dacă le spui că pleci”, povestește Diana Rotaru, în vârstă de 36 de ani.

Diana Rotaru, casieră: „Ne gândim să plecăm din nou în străinătate”

Ieșeanca mai spune că de câteva luni s-a angajat casieră la un supermarket, însă nu vrea să rămână mult timp acolo, pentru că vrea să plece din nou în străinătate. Aici câștigă puțini bani, de aceea vrea să emigreze din nou.

„Când am venit acasă din cauza pandemiei, am fost șomeră câteva luni. Nu am rămas în Franța pentru că și acolo a fost greu și au făcut concedieri. Ne-am descurcat acasă cu ce bani aveam puși deoparte. Am mai mâncat ce am mai avut prin grădină, noi locuind lângă Iași și făcând o mică gospodărie. Mi-am depus după aceea CV-ul la mai multe firme care angajau vânzătoare și cameriste. Nu mi-am găsit în domeniul unde lucrasem, dar m-am angajat vânzătoare la un supermarket. Salariul e mult mai mic față de ce câștigam în Franța. Nu se compară deloc. Am vreo jumătate de an de muncă în calitate de casieră la casa de marcat.

Soțul a mai lucrat în construcții și a câștigat binișor anul acesta. Dar tot ne gândim să plecăm din nou în străinătate. Nu ne putem adapta la țara noastră. Chiar dacă vom fi români peste tot unde vom merge, noi vrem să mai plecăm la muncă în străinătate pentru că acolo câștigăm bine, suntem respectați, e altfel viața acolo. Așteptăm să se mai liniștească lucrurile cu pandemia”, mai spune Diana Rotaru.

Reporterii „BZI” au prezentat în edițiile anterioare povestea Elenei Știrbu, coafeză din Iași, care a muncit 13 ani în străinătate.

Ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă au mai puține locuri de muncă vacante

Pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași și la intrarea în instituție sunt publicate 838 de locuri de muncă vacante, mai puține posturi față de cele din luna precedentă. Cele mai multe oferte de muncă sunt din partea angajatorilor din domeniile servicii, construcții și industrie. Astfel, 444 de posturi, jumătate din cele disponibile în această perioadă, sunt în domeniul servicii. Domighian’s Park caută agenți de dezinfecție, deratizare și dezinfecție, Akyle Security angajează agenți de securitate, Pybmarketserv caută casieri, iar Akulogistic, ambalator manual.

Alte 181 de posturi sunt în domeniul construcțiilor, unde se caută zugravi, fierar betonist, ingineri sau muncitori necalificați. Das, Elmar, Gabi&Luca Construct caută fierari betoniști iar Glass Protect, Elmar SRL sau Roxema SRL caută muncitori necalificați. Rancon SRL caută oțelar, iar Expleo caută proiectant inginer mecanic. Alte domenii unde se fac angajări sunt industrie și confecții. Patronii din Iași angajează șoferi (companiile Iacob’S Holding și Dakota General), iar Omni Clean și Katty Fashion caută călcătoreasă lenjerie și confecționere.

Adauga un comentariu