Titlurile zilei

O tânără din Iași deschide un atelier de fițe, cu prețuri pe măsură! Cu ajutorul unei croitorese, ea vrea să dea lovitura vieții. Oana Ivan: „Este pentru crearea rochiilor de ocazie!” FOTO

Publicat: 25 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O tânără din Iași deschide un atelier de fițe cu prețuri pe măsură Cu ajutorul unei croitorese ea vrea să dea lovitura vieții. Oana Ivan Este pentru crearea rochiilor de ocazie FOTO
Oana Ivan, din Iași, a depus un proiect european pentru înființarea unui atelier de croitorie pentru a doua oară, în numai câțiva ani. Tânăra spune că, prima dată, când proiectul a fost respins de la finanțare, a fost atât de dezamăgită, încât a vrut să renunțe la visul său

Oana Ivan, din Iași, a depus proiect european pentru înființarea unui atelier de croitorie, pentru a doua oară, în numai câțiva ani. Tânăra spune că, prima dată, când proiectul a fost respins de la finanțare, a fost atât de dezamăgită, încât a vrut să renunțe la visul său. Au fost depuse peste 4.000 de proiecte, din toată țara, în submăsura pentru afacerile din sectorul non-agricol și vor fi finanțate numai 800 de planuri de afaceri

Oana Ivan este o tânără din Iași care a studiat în domeniul designului vestimentar și a vrut să își deschidă o afacere cu fonduri europene. Dacă prima dată când a depus proiectul, în anul 2017, nu a avut succes, speră ca, anul acesta, să fie cu noroc. A fost atât de dezamăgită de rezultatul primit, încât a vrut să renunțe complet la visul său de a avea o afacere în domeniul în care a studiat. Anul acesta a depus proiectul pentru înființarea unui atelier vestimentar în localitatea Miroslava.

„Am mai depus proiectul în anul 2017 și nu a intrat la finanțare, din lipsă de fonduri. Eu am vrut să renunț de tot la acest domeniu, când a fost respins proiectul prima dată, pentru că eram foarte dezamăgită. Îmi pusesem toată speranța în acest proiect, dar nu a fost să fie. Multe persoane care au depus proiectele au pățit ca mine. E concurență foarte mare. Când am văzut că planul meu de a a avea o afacere nu se îndeplinește, am început să lucrez altceva, în cu totul alt domeniu. Am făcut niște cursuri, ca să mă pot angaja”, spune tânăra din Iași.

Oana Ivan: „Ne-am încercat norocul prima dată, nu am câștigat. Îl încercăm din nou!”

Oana Ivan mai povestește că, imediat după ce a văzut că nu a fost pe lista norocoșilor, când a depus prima dată proiectul european, a schimbat domeniul de activitate și s-a angajat pe un post de contabilă.

„Acum sunt contabilă, dar nu e ceea ce mă definește. Înclinațiile mele sunt către artă. Eu am absolvit Facultatea de Arte Vizuale și Design și, apoi, am făcut și master, tot în domeniul designului vestimentar, de aceea mi-am dorit să merg pe zona aceasta”, spune Oana Ivan.

Când a văzut că se pot depune din nou proiecte, ieșeanca a încercat încă o dată, chiar dacă acest lucru a însemnat noi cheltuieli cu firma de consultanță. Ieșeanca a cheltuit mii de euro pentru proiectele depuse, la fel ca alți potențiali beneficiari, care speră că vor primi răspunsuri favorabile de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

„Acum am 50 de puncte pe proiect și maximul e de 55 de puncte. Din câte am înțeles, sunt avantajați cei cu proiecte din domeniul sanitar. Ne-am încercat norocul prima dată, nu am câștigat. Îl încercăm din nou! Și în această sesiune de depunere pot fi finanțate peste 800 de proiecte, dar sunt depuse, din toată țara, peste 4.000. Bătaia e mare pentru aceste fonduri, dar sper ca, de data aceasta, să am succes, să îmi îndeplinesc visul”, spune Oana Ivan, ieșeanca în vârstă de 30 de ani.

Tânăra din Iași care vrea să își deschidă afacerea în comuna Miroslava spune că nu va duce lipsă de clienți

Oana mai spune că, în Miroslava, unde vrea să își deschidă afacerea cu haine, nu există un astfel de atelier de croitorie și nu ar duce lipsă de clienți, mai ales că și ea trebuie să vină în oraș pentru a căuta ținutele potrivite pentru evenimente.

„Nu prea există în zona rurală un atelier dezvoltat, care să facă haine personalizate. În zona Miroslava s-au dezvoltat multe afaceri, este o comună în plină dezvoltare, de aceea, pentru că am spațiul disponibil, m-am gândit că fondurile europene reprezintă o oportunitate să îmi deschid și eu un business. Valoarea proiectului este de 70.000 de euro și am nevoie de aceste fonduri pentru a amenaja spațiul, pentru achiziția unor echipamente și vrem să angajăm două persoane.

Vom avea nevoie de un inginer pentru schițe și o croitoreasă. Eu am lucrat într-o croitorie vreun an de zile și știu ce înseamnă crearea unui produs cap-coadă. Proiectul depus de mine este pentru crearea rochiilor de ocazie”, spune Oana Ivan, care a depus proiectul în submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, pe site-ul AFIR.

Reporterii „BZI” au prezentat în edițiile anterioare afacerea de succes a unei croitorese din comuna Victoria, care după ani de muncă în străinătate și-a deschis un atelier de croitorie cu fonduri europene.

Ieșenii au depus proiecte în valoare de 4,1 milioane de euro pentru investiții în domeniul non-agricol

Fondurile europene alocate submăsurii 6.2 au fost epuizate în 5 zile de la deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor. Ieșenii au depus 67 de cereri de finanțare, în valoare de 4,1 milioane de euro. Potențialii beneficiari din Regiunea de Nord-Est au depus 371 de cereri de finanțare, în valoare de 23 de milioane de euro.

Interesul a fost unul ridicat pentru accesarea acestor sume, fondurile solicitate depășind cu mult alocarea financiară din această sesiune de depunere. Potențialii beneficiari au solicitat banii europeni pentru activități de producție, meșteșugărești, servicii, cabinete medicale. Valoarea proiectelor depuse este cuprinsă între 50.000 și 70.000 de euro. Primul raport de selecție a dosarele de finanțare eligibile va fi publicat până la finalul anului 2021.

Adauga un comentariu