Economic Local

Oamenii de afaceri din Iași, nemulțumiți de Măsura 2. „Trebuia să se țină cont de bilanțuri”

Publicat: 04 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Oamenii de afaceri din Iași nemulțumiți de Măsura 2. Trebuia să se țină cont de bilanțuri
Gheorghe Cozma și Ioan Buimac, fermieri din Iași, susțin că recolta de anul acesta va fi mai mică față de cea din 2021

Oamenii de afaceri din Iași sunt nemulțumiți de faptul că banii din Măsura 2 se acordă pe principiul „primul venit, primul servit”. Aceștia susțin că deși au depus cererile nu se așteaptă să primească banii la timp sau chiar deloc

Ieșenii care au depus cererile în Măsura 2 prin care solicită ajutoare financiare pentru a acoperi pierderile din ultima perioadă spun că specialiștii care au demarat programul nu au procedat corect. Regula privind acordarea banilor, „primul venit, primul servit”, nu este corectă, spun cei care au solicitat banii. Oamenii de afaceri din Iași sunt neîncrezători în privința acordării ajutoarelor financiare.

„Ar fi bine să-i dea dar nu cred că văd eu banii aceștia. M-am strofocat când a fost cu măsura 3 să iau mașină de transport făină, echipamente, dar s-a închis măsura că a fost scandal. Vedeam mașinile în curte, așa sperasem că iau banii. La măsura asta, Măsura 2, de acum, nu e corect modul de distribuire. Ce regulă e asta „primul venit, primul servit”? Trebuia să se țină cont de bilanțuri, să împartă cumva banii la cei care au nevoie. Eu am deja pierderi, 200 de hectare de grâu, compromis 100 la sută. Au mai rămas 200 de hectare și dacă am 3 tone la hectar producție, e ceva. Dacă ar ploua ar fi perfect. Prețurile s-au triplat, arenda trebuie să o dai omului pentru că e dreptul lui și vrea mai mare pentru că totul s-a scumpit”, spune Gheorghe Cozma, managerul Agro-Ilmar SRL, cea mai mare companie agricolă din zona Târgu-Frumos, Iași, care administrează sute de hectare de teren agricol.

Oamenii de afaceri din Iași sunt nemulțumiți de Măsura 2

Firma a înregistrat profituri mai mici în anul 2021, față de anul 2020. Astfel, dacă în anul precedent profitul înregistrat a fost de 1,1 milioane de lei, în anul 2020 acesta era de 2,3 milioane de lei. În Măsura 2 au fost depuse 1.380 de cereri din partea antreprenorilor din regiunea Moldovei, iar jumătate sunt din partea ieșenilor. Antreprenorii din Iași mai spun că se așteaptă ca banii să nu îi primească în acest an.

„Ați văzut vreo măsură unde s-au plătit banii la timp? Mie nu îmi folosesc banii peste 2 ani, ci atunci când am nevoie că de asta îi cer. Am depus și eu cerere, dar nu cred că primesc anul acesta banii sau dacă îi primesc. Vedem după evaluarea dosarelor”, spune un alt antreprenor din domeniul agricol care a depus cererea în Măsura 2.

Alte companii din Iași care s-au înscris începând de vineri, 27 mai 2022, în aplicație, sunt Agrocom Strunga SRL, Piscicola SA, etc. Agricultorii mai spun că anul acesta producția va fi mai mică față de cea din 2021.

„Noi avem 1.000 de hectare cu grâu și sperăm la 4.000 de kilograme la hectar, producție. La rapiță dacă avem 2,2 kilograme la hectar. Ar fi bine dacă ar ploua pentru că ne-ar ajuta. În 3 săptămâni, o lună, începem recoltarea”, susține Ioan Buimac, cel mai mare fermier din zona Andrieșeni, Iași, cu peste 3.000 de hectare de teren agricol administrat.

Culturile au fost afectate de secetă de la începutul acestui an.

Dosarele depuse de antreprenorii din Iași sunt verificate de specialiști

Lista preliminară cu fermierii eligibili și neeligibili, conform evaluării realizate automat de sistem, și cei care sunt respinși automat, a fost publicată pe site-ul Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Au fost înregistrate 10.961 de înscrieri, dintre care 9.678 eligibile și 1.283 respinse automat de sistem, la nivel național.

În Măsura 2 se acordă granturi cuprinse între 5.000 și 120.000 de euro, iar dosarele depuse vor fi evaluate de specialiștii Agenției pentru IMM-uri Iași, care coordonează fondurile acordate antreprenorilor din Iași, Bacău, Suceava, Botoșani, Neamț și Vaslui. Evaluarea ar trebui să fie făcută până la finalul lunii iunie 2022. Toți aplicanții acceptați, inclusiv în urma contestațiilor, sunt rugați să urmărească informațiile actualizate de pe platforma electronică granturi.imm.gov.ro. În limita bugetului alocat măsurii, vor fi transmise notificări privind admiterea la contractarea ajutorului de stat. Acestea se vor regăsi în contul solicitanților, care vor fi atenționați în acest sens și pe adresa de corespondență. Interesul a fost mare pentru fondurile din Măsura 2 și Măsura 1, microgranturi în valoare de 5.000 de euro, astfel că sistemul s-a blocat în prima zi de depunere a cererilor.

IMM-urile, societățile agricole, cooperative agricole, organizații de producători, cu activitate autorizată într-unul din codurile CAEN prevăzute în anexa OUG nr. 61/2022 sunt eligibile la finanțare. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 33.350 euro, valoarea grantului este de 5.000 euro. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro, valoarea grantului poate fi de 15 la sută din cifra de afaceri și nu poate depăși suma 120.000 euro. Oamenii de afaceri din Iași mai spun că toate domeniile sunt afectate din cauza scumpirilor.

Adauga un comentariu