Boli si tratamente

Obezitatea scade speranța de viață cu 8 ani

Publicat: 17 feb. 2020
Obezitatea scade speranța de viață

Obezitatea scade speranța de viață. Obezitatea ar reduce speranța de viață cu 8 ani în medie și ar putea duce la pierderea a 19 ani de viață sănătoasă, potrivit rezultatelor unui studiu științific publicat în revista medicală The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Dr. Steven Grover, epidemiolog medical la Universitatea McGill (Montreal) și echipa sa au dezvoltat un model de simulare pentru a estima riscul de diabet, boli cardiovasculare și mortalitate timpurie pentru persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) 25 până la 30 (exces de greutate), 30 și 35 (obezitate) sau 35 și peste (obezitate ridicată), comparativ cu un IMC ideal de 18,5 și 25. Au folosit baza de date americană pentru sănătate („NHANES” 2003-2010) și datele medicale a 3992 de participanți.

Rezultatele studiului dezvăluie că persoanele supraponderale pierd între 0 și 3 ani de speranță de viață. Obezii își reduc viața de la 1 la 6 ani, iar cei foarte obezi de la 1 la 8 ani. Și cu cât un individ mai tânăr este supraponderal, cu atât sunt mai mari efectele asupra sănătății. De fapt, persoanele cu cel mai mare risc sunt tineri cu vârste între 20 și 29 de ani. În plus, această patologie ar pierde 19 ani de viață în stare bună de sănătate.

Obezitatea scade speranța de viață

Obezitatea și excesul de greutate sunt factorii de risc pentru moartea timpurie. Ele provoacă diabet de tip 2, hipertensiune arterială, colesterol. Cu peste 3 milioane de decese pe an, ele se situează pe locul 6 în clasamentul factorilor de risc pentru sănătate, din lume. Cu toate acestea, se spune că obezitatea a devenit noua normă pentru construirea corpului.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat autoritățile publice europene cu privire la prevalența obezității în diferitele țări ale UE. Într-un raport, OMS indică faptul că europenii sunt din ce în ce mai grași: 27% dintre adolescenții de 13 ani și 33% dintre copiii de 11 ani au supraponderabilitate. Obezitatea ar deveni chiar noua normă de greutate într-o majoritate a țărilor de pe bătrânul continent. Numărul cazurilor de obezitate s-a dublat începând cu anul 1980. Ponderea excesivă afectează 1,4 miliarde de persoane în vârstă de 20 de ani și peste, inclusiv peste 200 de milioane de bărbați și aproape 300 de milioane de femei care sunt obeze.

Adauga un comentariu