Persoanele care obisnuiesc sa piarda noptile se pot confrunta cu pierderi de memorie si probleme de concentrare. Un nou studiu al cercetatorilor americani a scos la iveala ca o proasta calitate a somnului creste cu 50% riscul declinului mintal, echivalentul imbatranirii creierului cu cinci ani.
Studiul a fost publicat in jurnalul Sleep si a implicat 2.820 de barbati de 76 de ani. Fiecarui participant i-au fost montitorizate obiceiurile legate de odihna mai mult de cinci nopti la rand si apoi le-au fost testate capacitatea de planificare, de luare a deciziilor, de corectare a greselilor si gandirea abstracta.
Dr. Safwan Badr, presedinte la American Academy of Sleep Medicine, a spus: ”Acest studiu ne demonstreaza ca un somn sanatos implica atat cantitate cat si calitate. Fiind un element important la unui stil de viata sanatos, somnul este esential pentru functionarea optima a creierului”.
Aceasta informatie a aparut la o luna dupa ce un alt studiu a aratat ca o noapte nedormita produce aceleasi schimbari in creier ca o lovitura puternica la cap.