Info Turism

Obiceiuri şi tradiţii din Grecia pe care ar trebui să le cunoşti

Publicat: 09 ian. 2020
Obiceiuri şi tradiţii din Grecia. Înainte de a pleca într-o vacanţă în Grecia este bine ca orice turist să fie bine informat. Vorbim aici despre tradiţiile şi obiceiurile locului. Mai jos vă prezentăm câteva din acestea.

În Creta, pentru a contracara furnicile, trunchiurile copacilor sunt vopsite în alb. Însă asta duce şi la un aspect plăcut.

Mătăniile pe care grecii ţin matanii în mâna nu ca o însemnătate religioasă ci ca să îşi omoare timpul.

Dacă te duci să mănânci singur la masă, vei aştepta destul de mult să ţi se preia comanda. Este rar întâlnit să mănânci singur în Grecia, aşa că ospătarul va crede că aştepţi pe cineva. Este considerat nepoliticos să vină să ceară comandă înainte ca ceilalţi oaspeţi să fi sosit.

Grecii plătesc cash, nu sunt obişnuiţi cu cecuri şi carduri de credit.

Grecii construiesc case pentru fete. De asemenea fetele moştenesc casa părinţilor/bunicilor. Băieţilor nu li se construiesc case, căci se consideră că fata cu care se va însura va avea casa ei.

Toaletele publice pot fi o adevărată problemă la greci. Motivul este simplu: grecii nu le utilizează. Ei fac tot posibilul să nu folosească altă toaleta decât pe cea proprie.

Ultimele bârfe se aud în cafenele

O localitate are în general cel puţin două cafenele. Localnicii vin aici să audă ultimele bârfe. Clienţii sunt în general bărbaţi. Femeile nu prea vin deoarece pe acestea nu le interesează bârfele. Oricum vor auzi bârfele de la soţi.

Cafenelele sunt vopsite, de regulă, în culorile partidului pe care îl simpatizează patronul. De obicei clienţii sunt tot simpatizanţi ai aceluiaşi partid. Se evita astfel certurile pe motive politice.

Furturile sunt destul de rare în Grecia căci se consideră sub demnitatea lor să ia ceva ce nu le aparţine. Atenţie mare la negustori. Aceştia te pot înşela dacă nu le place de clientul pe care îl au.

La plajă trebuie să plăteşti pentru şezlong şi umbrelă. Plajele sunt închiriate, fiecare proprietar fiind liber să-şi stabilească preţurile. Tarifele depind de locul în care este situată plajă, facilităţile pe care le are (tavernă, toalete, duşuri etc.).

Grecii sunt forţe relaxaţi în ceea ce priveşte timpul. Dacă pe orarul autobuzului zice că trebuie să sosească la 10:30, aseapta-te să ajungă între 10:00 şi 11:00. Dacă ţi-ai programat o întâlnire cu cineva după-amiaza, cel mai devreme ar înseamnă ora 18:00. Masa de seară, în Grecia, nu începe niciodată mai devreme de ora 21:00.

Obiceiuri şi tradiţii din Grecia. Siesta este sfânta în Grecia

Nu este niciun deranj să suni pe cineva la ora 22:00. Însă, în Grecia, siesta este sfântă. Adică între 15:00 şi 17:00. Nimeni nu are voie să deranjeze în acest interval.

Cei care doresc să viziteze o mănăstire trebuie să fie îmbrăcaţi corespunzător. Umerii şi genunchii ar trebui acoperiţi, atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor.

Dacă un grec te invită în oraş, nici prin gând să nu-ţi treacă să împarţi cheltuielile consumaţiei. Gestul este considerat nepoliticos.

Dacă un grec te invită în casa lui, nu te duce cu mâna goală. Florile şi ciocolată sunt un cadou uzual. la ziua cuiva trebuie să duci neapărat un cadou. De obicei cadourile se deschid după ce pleacă toţi invitaţii.

În Grecia este foarte obişnuit să laşi bacşiş dacă eşti mulţumit de cum ai fost tratat. Aproximativ 10% din nota este o sumă universal agreata.loading...

Adauga un comentariu