Eveniment-Social

Obiecte rare, piese de atracție pentru majoritatea femeilor, expuse la Palatul Culturii din Iași

Publicat: 10 mart. 2021
Piese de referință tehnică în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii
Complexul Muzeal Național "Moldova" Iași propune publicului, începând din luna martie 2021, un nou proiect, intitulat "Piese de referință tehnică în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu»". Demersul muzeografic aduce în centrul atenției obiecte de patrimoniu mobil reprezentative pentru istoria științei și tehnicii, conservate în patrimoniul muzeului ieșean

Piese de atracție, cu mare referință tehnică din colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, expuse la Palatul Culturii din Iași. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași propune publicului, începând din luna martie 2021, un nou proiect. Demersul muzeografic aduce în centrul atenției obiecte de patrimoniu mobil reprezentative pentru istoria științei și tehnicii, conservate în patrimoniul muzeului ieșean

Complexul Muzeal Național „Moldova”(CMNM) Iași propune publicului, începând din luna martie 2021, un nou proiect, intitulat „Piese de referință tehnică în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu»”. Demersul muzeografic aduce în centrul atenției obiecte de patrimoniu mobil reprezentative pentru istoria științei și tehnicii, conservate în patrimoniul muzeului ieșean. Seria prezentărilor începe cu un exponat din sfera de interes a aparatelor de uz casnic: Mașina de cusut „Wertheim”.

Cusutul manual este o îndeletnicire umană veche de peste 20.000 de ani, care, nu de puține ori în istorie, a înflorit ca formă de artă. Primele ace de cusut erau făcute din oase sau coarne de animale, iar primul fir era realizat din tendinele animalelor. Acele din fier au fost inventate în secolul al XIV-lea, iar primele ace cu ureche pentru fir (la capătul opus vârfului) au apărut în secolul al XV-lea. Mașina de cusut „Wertheim” poate fi admirată în perioada 10 martie-10 mai 2021, în cadrul expoziției temporare „Retrotehnica”, deschisă în spațiile Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” de la Palatul Culturii.

De-a lungul timpului, inventatori, tehnicieni și artizani au încercat să îmbunătățească tehnica asamblării prin fir a pieilor și țesăturilor

De-a lungul timpului, inventatori, tehnicieni și artizani au încercat să îmbunătățească tehnica asamblării prin fir a pieilor și țesăturilor, efort concretizat prin apariția mașinii de cusut. Primul mecanism pe deplin funcțional a fost inventat în 1830, de croitorul francez Barthelemy Thimonnier, ce utiliza un singur fir și un ac cu cârlig, care genera aceeași cusătură de lână folosită la broderiile realizate până atunci manual. De o largă popularitate s-a bucurat ulterior ansamblul mecanic de mișcare în sus și în jos a acului cu ureche în vârf, inventat de Isaac Singer (1811-1875), cel care a construit prima mașină de cusut al cărei succes comercial a deschis, în 1850, drumul producției de masă.

Mașina de cusut „Wertheim”, aflată în patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, a fost realizată în anul 1920

Mașina de cusut „Wertheim”, aflată în patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, a fost realizată în anul 1920 de compania germană cu același nume, înființată în 1868 la Frankfurt pe Main (Germania), de Joseph Wertheim (1804-1899). Această mașină utilizează o suveică în formă de glonț cu bobină lungă, care se leagănă înainte și înapoi, piesa fiind cunoscută sub numele de „suveică vibrantă”. În anul 1869, fabrica Wertheim producea prima mașină sub licență americană, modelul „A” fiind copia directă a mașinii lui Elias Howe Jr. (1819-1867).

Modelul „B”, sub formă de vioară, s-a dezvoltat în perioada 1870-1890 și este identic cu cel al mașinii „Singer”, model 12, o mașină emblematică, frumos ornamentată, al cărei renume avea să devină legendar. Tot la Wertheim s-a produs, între 1880 și 1890, mașina de cusut model „Superba S6”, a cărei producție a continuat până în jurul anului 1915. Sub numele de „Wertheim” au fost comercializate o serie de produse precum: mașini de cusut, mașini de tricotat, dar și biciclete, piane, mașini de spălat, cărucioare pentru bebeluși.

Comentarii
  • Mda, bzi, ar fi trebuit să afișați mesajul meu anterior, si asta pentru binele persoanei care a scris prezentarea de mai sus. In esenta, obiectul nu este atât de rar, pentru ca, se pare, sunt persoane, si nu puține, care afișează pe si te-urile de vânzări, mașini de cusut aceeași marca. Iar textul de prezentare, este preluat, în mare de pe un site care a publicat o istorie a masinii de cusut. Nu se accepta ca un om care se vrea de cultură, sa nu poate prezenta, oficial, un text de autor original. Este periculos nu numai rușinos.

  • Dle Marius, sunteti prea pretențios. Textul de fata este doar o invitatie la a remarca si admira acest obiect superb expus în sălile muzeului menționat. Nu este o lucrare științifică. Nu veniti cu astfel de comentarii pentru ca nu este cazul. Sunt alte lucruri mai grave in tara asta decat această mică scăpare.

Adauga un comentariu