O delegație importantă a Congresului Statelor Unite ale Americii se află zilele acestea în România, într-un context politic sensibil marcat de anularea controversată a alegerilor prezidențiale din noiembrie. Vizita oficialilor americani, condusă de influentul republican Vernon Buchanan, se înscrie într-o serie de eforturi diplomatice menite să repare relațiile tensionate dintre București și Washington.
Agenda zilei de marți, 15 aprilie, este una încărcată pentru oaspeții americani. La ora 11:00, aceștia au programată o întrevedere la Palatul Cotroceni cu președintele interimar Ilie Bolojan.
Discuțiile vor continua la Parlament, începând cu ora 12:30, unde membrii delegației se vor întâlni cu liderii celor două camere și președinții comisiilor relevante.
Ziua se va încheia cu o întrevedere oficială, la ora 16:00, cu premierul Marcel Ciolacu, potrivit agendei publicate de Guvernul României.
Delegația Congresului SUA vine cu mesaje clare după scandalul anulării alegerilor prezidențiale
Delegația americană este una de calibru și reflectă interesul Washingtonului față de situația politică din România. În fruntea grupului se află republicanul Vernon Buchanan, membru al Camerei Reprezentanților și vicepreședinte al influentei Comisii pentru Căi și Mijloace, responsabilă de politici fiscale, comerț internațional și sistemele de asigurare socială. Buchanan este un veteran în politică și conduce, de asemenea, subcomisia pentru sănătate.
Alături de el se află mai mulți congresmeni din ambele partide: democrata Dina Titus, Lloyd Doggett, Ted Lieu, Ilhan Omar, dar și republicanii Neal Dunn, Anna Paulina Luna și Andy Ogles. Vizita vine în continuarea unei deplasări similare la Chișinău, unde delegația s-a întâlnit luni cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Această vizită are loc pe fondul unei nemulțumiri crescânde la Washington față de modul în care autoritățile române au gestionat alegerile prezidențiale. Potrivit agenției Bloomberg, Casa Albă s-a declarat „profund tulburată” de decizia Curții Constituționale de a anula primul tur al scrutinului din noiembrie. În februarie, vicepreședintele american JD Vance a criticat public România, considerând că anularea alegerilor s-a bazat pe dovezi „slabe”. Ulterior, administrația Biden a făcut presiuni asupra Bucureștiului pentru a-i permite lui Călin Georgescu să participe la scrutinul reprogramat în luna mai, însă autoritățile române au refuzat, invocând legăturile acestuia cu Rusia.
În încercarea de a repara relațiile cu SUA, oficialii români au lansat multiple inițiative de dialog, însă surse apropiate administrației de la Washington spun că contactul cu aliații europeni a devenit dificil. Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate american, a confirmat că „administrația continuă să analizeze situația” și a transmis că Washingtonul va acționa pentru a preveni repetarea unui astfel de precedent electoral.
Vizita delegației congresionale în România este astfel mai mult decât un simplu exercițiu diplomatic, este un semnal ferm că SUA urmăresc cu atenție situația politică internă de la București și sunt pregătite să intervină pentru a apăra principiile democratice în regiune.