Prima pagină » International » OMS: Decesele zilnice COVID-19 au crescut cu aproape 40%, în Europa

OMS: Decesele zilnice COVID-19 au crescut cu aproape 40%, în Europa

27 oct. 2020, 23:45,
Bianca Rebegea în International

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, decesele zilnice COVID-19 au crescut cu aproape 40%, spre deosebire de săptămâna precedentă.

Margaret Harris, purtătorul de cuvânt al OMS, a atenționat că majoritatea cazurilor au fost înregistrate în Franţa, Spania, Marea Britanie, Olanda şi Rusia, fapt care a dus la creșterea cazurilor cu o treime în Europa.

„Îngrijorarea este că unităţile de terapie intensivă din spitale încep acum să se umple de oameni foarte bolnavi”, a avertizat ea.

Margaret Harris: „Vom vedea reducerea cazurilor, dar nu peste noapte”

Dr. Margaret Harris a afirmat că vom vedea eficiența noilor restricții impuse, abia peste două săptămâni, când va putea fi analizată situația.

„Vom vedea reducerea cazurilor, dar nu o vom vedea peste noapte”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS.

Belgia se află aproape de colaps. În două săptămâni, această țară ar putea rămâne fără paturi la Terapie Intensivă, conform unui oficial de top din domeniul sănătății.

Potrivit institutului naţional de sănătate publică Sciensano, Belgia, cu o populație 11,5 milioane, a raportat peste 13.000 de cazuri pe zi în ultima săptămână. În ceea ce priveşte noile cazuri pe cap de locuitor, focarul COVID-19 din Belgia este al doilea cel mai grav, după Republica Cehă.

Astfel, purtătorul de cuvânt al grupului de luptă împotriva coronaviruslui din Belgia, Yves Van Laethem a tras un semnal de alarmă: dacă cetățenii acestei țări nu își vor schimba comportamentul, în 15 zile, unităţile de terapie intensivă vor atinge capacitatea de 2.000 de pacienţi.

Poluarea aerului, de vină pentru decesele COVID-19

Într-un studiu realizat la nivel global, cercetătorii au anunțat că expunerea pe termen lung la poluarea aerului ar putea fi legată de 15% din decesele provocate de COVID-19 la nivelul întregii lumi. Conform studiului, publicat în revista Cardiovascular Research, proporția în Europa era de aproximativ 19%, în America de Nord era de 17%, iar în Asia de Est de 27%.

„Deoarece numărul deceselor cauzate de COVID-19 crește continuu, nu este posibil să se dea un număr exact sau final de decese COVID-19 pe țară care pot fi atribuite poluării aerului”, a declarat autorul studiului, Jos Lelieveld, de la Institutul Max Planck din Germania.

„Cu toate acestea, ca exemplu, în Marea Britanie au existat peste 44.000 de decese provocate de coronavirus și estimăm că fracția imputabilă poluării aerului este de 14%, ceea ce înseamnă că peste 6.100 de decese ar putea fi atribuite poluării aerului”, a adăugat Lelieveld.

De ce poluarea aerului a crescut decesele COVID-19

Cercetătorii au utilizat date epidemiologice provenite din studiile anterioare din SUA și China, referitor la poluarea aerului și COVID-19, dar și la focarul SARS în 2003, susținute de date suplimentare din Italia.

Aceștia au îmbinat acest lucru cu datele prin satelit care arată expunerea globală la particule fine poluante, ce au un diametru mai mic sau egal cu 2,5 microni (cunoscut sub numele de PM2,5), pentru a crea un model, care să calculeze fracția de decese prin coronavirus, care ar putea să fie atribuită expunerii pe termen lung la PM2.5.

Rezultatele își au fundamentul în datele epidemiologice colectate în a treia săptămână din iunie 2020 și cercetătorii au afirmat că va trebui să aiba loc si o evaluare cuprinzătoare, după ce pandemia se va sfârși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`