Este un oraș în România unde zeci de cetățeni stau în containere de frica cutremurilor. Orașul Aninoasa este încă un exemplu de oraș fantomă, un oraș care este doar o umbră a unui trecut glorios.
Orașul din România în care cetățenii stau containere de frica cutremurilor
În februarie 2023, mai multe cutremure resimțite în zona Aninoasa au afectat serios stabilitatea unor blocuri din colonia muncitorească. Ca urmare a acestor evenimente, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara a decis evacuarea a aproximativ 400 de persoane, dintre care un sfert erau copii, potrivit adevarul.ro.
CJSU a explicat că aceste clădiri, vechi de peste 100 de ani și nerezolvate în privința stării lor tehnice, necesitau evacuarea celor 182 de familii, iar acest pas era imperios necesar pentru siguranța locuitorilor.
Mulți dintre locuitorii coloniei nu au dorit să se mute. Unele familii aveau chirii foarte mici, între 10 și 20 de lei pe lună, și nu erau dornici să accepte oferta autorităților de a fi cazate gratuit în containere modulare, chiar dacă acest lucru le-ar fi adus și economii la utilități.
Cu toate acestea, câteva familii, preocupate de riscul că locuințele lor să se prăbușească în cazul unui alt cutremur, au ales să se mute. Acestea au început să ocupe unele dintre cele 40 de containere modulare aduse în localitate. 11 dintre ele au fost instalate în curtea liceului din Aninoasa, iar restul au fost amplasate în curtea fostei mine de cărbune, care a fost închisă definitiv în 2006.
După doi ani de la cutremurele care au schimbat dramatic viața celor din colonia veche a orașului, câteva familii încă trăiesc în containere modulare. Locuitorii povestesc că iarna este extrem de greu de suportat din cauza frigului, chiar și cu ajutorul reșourilor și caloriferelor electrice. Deși primăria le asigură plata energiei electrice, autoritățile locale se luptă cu resursele financiare limitate, având în vedere că Aninoasa este o zonă săracă, iar cheltuielile lunare ajung la sume mari, inclusiv pentru iluminatul public.
Primarul orașului, Nicolae Dunca, a declarat că, în câteva luni, locuitorii care au fost evacuați din clădirile periculoase și cei care trăiesc încă în containere vor putea să se mute în locuințe noi. Potrivit primarului, au fost ridicate deja trei blocuri într-un interval scurt de aproximativ patru luni, iar în prezent se finalizează lucrările la interior și la finisaje. În același timp, se va începe construcția a două noi blocuri pe un teren din apropiere, acolo unde o clădire veche și deteriorată din colonia cu risc de prăbușire va fi demolată.
Din Aninoasa au rămas doar amintirile unei epoci de aur
Orașul Aninoasa, situat în județul Hunedoara, a început să se dezvolte în mijlocul secolului XIX, când au început primele lucrări miniere în zonă. Mina de cărbune, cu o adâncire de aproape 1.000 de metri, a continuat să se extindă în perioada comunistă, iar în jurul acesteia, pe malurile râurilor Aninoasa și Jiul, au fost construite cartiere de blocuri.
În anii ’80, populația localității, inclusiv satele din jur, ajunsese la aproape 10.000 de locuitori, iar Aninoasa era considerată una dintre localitățile dezvoltate ale județului Hunedoara. Mina de cărbune a orașului producea aproximativ un milion de tone anual, iar alături de aceasta, mii de oameni lucrau în alte industrii locale, cum ar fi transportul, forajul, creșterea animalelor și agricultură. Valea Jiului era alcătuită din șase orașe, toate situate pe o distanță de aproximativ 40 de kilometri, cu Aninoasa la mijloc.
În 1989, Aninoasa a fost oficial declarată oraș, având o populație de peste 6.000 de locuitori, iar mâna orașului împlinise un secol de funcționare. În acea perioadă, autoritățile comuniste aveau mari speranțe pentru viitorul localității și al regiunii, având în vedere importanța industriei de cărbune pentru economia națională. În plus, Aninoasa era un important producător de cereale și carne, fiind recunoscută în zonă pentru tradițiile agricole și zootehnice, cu un număr de animale care depășea de 15 ori numărul locuitorilor.
Însă, după 2006, când mina a fost închisă, localitatea a început să sufere o scădere a populației. Mulți dintre foștii mineri au părăsit orașul, iar în prezent, Aninoasa mai are puțin peste 3.000 de locuitori. Foștii muncitori din mină se mulțumesc acum cu pensiile obținute după ani de muncă grea, în timp ce orașul se confruntă cu o realitate mult diferită față de perioada sa de înflorire.
sursă foto: Adevărul.ro.