Orașul din România unde oamenii nu mai vor să muncească este Olt. Deși există sute de locuri de muncă disponibile, localnicii refuză să se angajeze și preferă să trăiască din ajutorul de șomaj, iar angajatorii din Olt se plâng de o lipsă acută de forță de muncă. Fenomenul este îngrijorător, mai ales că șomajul este în continuă creștere. Iată care este motivul.
Orașul din România unde oamenii nu mai vor să muncească!
Județul Olt se confruntă cu o situație aparte. Localnicii refuză să se angajeze și mulți preferă să trăiască doar din ajutorul de șomaj. Conform datelor oficiale, peste 8.000 de persoane sunt înregistrate ca șomeri. Alarmant este faptul că mulți angajați refuză să lucreze din orgoliu, deși nu au studii sau pregătirea profesională necesară. Un alt motiv pentru care localnicii din Olt nu vor să muncească este și faptul că sistemul de acordare a ajutului de șomaj este în favoarea lor.
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie doar să bifeze prezența la evenimente precum Bursa Locurilor de Muncă, să discute formal cu trei angajatori și să primească un bilet care atestă că s-au prezentat. Cu acel bilet, pot continua să încaseze ajutorul financiar, chiar dacă nu acceptă niciun job, notează news.18.ro.
Patronii se plâng de deficitul uriaș de forță de muncă și sunt nevoiți să angajeze muncitori străini. Cert este că județul Olt înregistrează un număr record de persoane care nu lucrează, iar fenomenul creșterii șomerilor este îngrijorător.
Șomaj îngrijorător și în rândul tinerilor
România are cea mai mare pondere a tinerilor de 15-29 de ani care nu vor să muncească din întreaga Uniune Europeană. Vestea și mai proastă este că în ultimii 10 ani această pondere aproape că s-a dublat. Abandonul școlar este și el la cele mai mari cote din UE. România se confruntă cu problema tinerilor care nici nu studiază și nici nu lucrează. Piața muncii din România este foarte polarizată, iar în următorii 10 ani țara va avea un deficit tot mai mare de forță de muncă. România se numără printre ţările membre UE cu cei mai mulţi şomeri în rândul proaspeţilor absolvenţi.
O cauză pentru creșterea ratei șomajului printre tinerii români este aceea că au așteptări salariale mai mari și că sunt atrași de câștigurile rapide. Mulți preferă să stea cu ajutprul de șomaj decât să se angajeze pe un salariul care îi nemulțumește. Un raport recent arată că tinerii reușesc tot mai greu să se angajeze, iar mulți preferă să fie șomeri. Ruptura dintre tineri și piața muncii se produce atunci când vine vorba de salarii și program, și asta pentru că pretențiile noii generații nu se pliază la realitatea din câmpul muncii. Salariul este problema principală atunci când vine vorba de angajare, mai ales în marile orașe din țară. O altă problemă pentru noua generație este și programul de muncă. Mulți vor să lucreze de acasă sau să aibă un program hibrid de lucru și să aibă o meserie foarte bine plătită.
Șomajul devine un fenomen îngrijorător în mai multe județe din România, iar unul dintre ele este Olt. Localnicii preferă să stea în ajutorul de șomaj decât să se angajeze.