Ludovic Orban a încercat, sâmbătă, să minimalizeze revolta liderilor liberali nemulţumiţi, care au încercat, peste capul lui, să convoace o şedinţă a Biroului Permanent Naţional. În spaţiul public a apărut textul unui SMS în care Orban îi avertiza pe „pucişti” că şedinţa convocată nu este statutară.
Preşedintele PNL spune însă că BPN nu a fost convocat.
„Biroul Politic Național nu a fost convocat. A fost o informație… Prioritatea noastră este aceea de a finaliza programul de guvernare, de a finaliza toate negocierile necesare, pentru a putea permite învestirea cât mai rapidă a unui guvern. România are nevoie un guvern cu puteri depline. Sunt măsuri care trebuie adoptate pe final de an, care să permită cu adevărat începerea reformelor, realizarea echilibrelor economice și bugetare, combaterea pandemiei”, a spus Orban.
Întrebat despre liberalii care sunt nemulțumiți de negocierile purtate de PNL cu USR PLUS și UDMR, Orban a spus că „niciodată nu pot fi toți mulțumiți”.
El a lansat un avertisment implicit la adresa contestatarilor, menţionând că desemnările oamenilor din partid pe funcţiile negociate în coaliţie se vor face după ce negocierile sunt finalizate.
Avertismentul lui Orban pentru liberali: „Funcţiile le primiţi după ce se termină negocierile”
„Niciodată nu pot fi toți mulțumiți și, de altfel, încă nu am finalizat negocierile. În momentul în care vor fi finalizate negocierile, toate candidaturile la funcțiile de demnitate publică, indiferent că sunt de miniștri sau de secretari de stat, vor fi analizate în forurile statutare ale PNL și vom decide cei mai buni candidați ai partidului pentru portofoliile pe care le deținem”, a spus Orban.
În privința algoritmului de împărțire a funcțiilor din eșalonul 2 și 3 guvernamental, președintele PNL a admis că s-a purtat, sâmbătă, o discuţie în acest sens dar nu s-a ajuns la un rezultat concret.
„A fost o discuție legată de cum trebuie să funcționeze ministerele, de relația între miniștri și secretarii de stat. Adică secretarii de stat trebuie să aibă atribuții bine stabilite, trebuie să existe o înțelegere la nivelul fiecărui minister. Este un guvern de coaliție, ca atare și în ministere vor exista secretari de stat care vor reprezenta partidele din coaliție și este necesară armonizarea și lucrul în echipă în toate palierele”, a mai spus el.
Liderii liberali, în special cei din zona Ardealului, şi-au arătat iritarea după ce Orban a cedat la negocieri trei ministere „cu bani” – Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Fondurilor Europene.
Ei îl acuză că a sacrificat interesele de partid pentru a-şi asigura funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Între nemulţumiţi se află primarul Clujului, Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, precum şi europarlamentarii Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău.
Sâmbătă, scandalul s-a amplificat odată cu convocarea unei şedinţe a Biroului Politic Naţional (BPN) PNL de către tabăra nemulţumiţilor.