Sanatate

Otita externă. Cum să evitați complicațiile afecțiunii

Publicat: 27 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Otita externă. Cum să evitați complicațiile afecțiunii
Atât la copii, cât și la adulți, primele simptome ale otitei externe sunt mâncărimile la nivelul urechii, care se transformă treptat în durere

Otita externă este o boală inflamatorie care afectează țesutul urechii. Afecțiunea poate fi difuză sau limitată. Datorită prezenței a numeroase terminații nervoase în această zonă, are un sindrom dureros pronunțat a cărui intensitate o depășește pe cea a otitei medii acute. Dacă nu este tratată la timp, procesul patologic se extinde la țesuturile adiacente.

Pentru a evita sentimentele neplăcute și complicațiile otitei, vizitați medicul la primele semne ale bolii și urmați recomandările de tratament date de specialist. Urechea umană este formată din conductul auditiv extern cu partea sa cartilaginoasă și osoasă și pavilionul urechii. Otita externă poate afecta oricare dintre aceste părți și, uneori, procesul patologic este limitat. Manifestările apar local în zona unui folicul de păr și este în esență un furuncul. Iar în alte cazuri, boala afectează pielea urechii în mod difuz, pe întreaga sa lungime.

barbat care tine mana la ureche din cauza durerii provocate de otita
Urechea umană este formată din conductul auditiv extern cu partea sa cartilaginoasă și osoasă și pavilionul urechii

Otita externă. Cele două forme ale bolii

Otita externă este o patologie frecventă, care afectează adulți și copii, bărbați și femei deopotrivă. Otita medie cronică este o boală profesională pentru înotători și alte ocupații care implică intrarea apei în ureche.

În funcție de natura procesului patologic, se face o distincție între otita externă acută și cronică. Simptomele formei acute a bolii apar brusc și sunt puternic pronunțate, în timp ce forma cronică se manifestă în valuri, alternând stadii de exacerbare și remisiune. În funcție de zona leziunii, boala este împărțită în două forme limitată și cea răspândită.

Atât la copii, cât și la adulți, primele simptome ale otitei externe sunt mâncărimile la nivelul urechii, care se transformă treptat în durere. Pe măsură ce procesul patologic se dezvoltă, intensitatea durerii crește și devine pulsatilă, cu o formă limitată a bolii. Disconfortul începe să deranjeze constant pacientul. Acesta se intensifică dacă se trage de pavilionul urechii sau se apasă pe înțepătură și iradiază în occiput, tâmplă, gât și maxilar. Otita externă este însoțită și de alte simptome.

barbat care tine mana la ureche din cauza durerii provocate de otita
Otita externă este o patologie frecventă

Simptomele provocate de afecțiune. Senzația de blocaj și pierderea auzului

Astfel, pacientul simte o senzație de blocaj, un corp străin în ureche, pierderea auzului, zgomot de tonalitate și intensitate variabilă în ureche. De asemenea, unii pacienți pot simți și o scurgere din canalul auditiv de natură seroasă sau purulentă-seroasă. Apare slăbiciunea, oboseală și alte semne de intoxicație.

Aceleași simptome se aplică în timpul stadiului acut al otitei cronice, dar intensitatea simptomelor este considerabil mai mică și apar după ce a intrat apă în urechi sau sub influența altor factori. Remisiunea este asimptomatică.

În această fază poate apărea oboseala, durerile ușoare de ureche sâcâitoare, cantități mici de secreții din conductul auditiv extern și febră ușoară. Oricare dintre formele bolii poate fi însoțită de mărirea ganglionilor limfatici regionali, în spatele urechii, anterior-posterior, submandibular și pe partea afectată.

grafica femeie care tine mana la ureche din cauza durerii provocate de otita
Astfel, pacientul simte o senzație de blocaj, un corp străin în ureche, pierderea auzului, zgomot de tonalitate și intensitate variabilă în ureche

În ce constă tratamentul otitei? Terapia recomandată de medici

Tratamentul otitei medii externe la adulți și copii este în principal conservator. În cazurile necomplicate, pacientului i se vor prescrie picături sau unguente cu proprietăți antibacteriene, analgezice, antiinflamatorii. Dacă este indicat, doar în caz de durere severă sau febră, sunt prescrise și medicamentele antiinflamatorii sistemice sub formă de capsule sau pastile. Componenta alergică a procesului inflamator necesită utilizarea de antihistaminice.

Cazurile severe de otită externă, însoțite de durere intensă, febră accentuată și alte simptome de intoxicație trebuie tratate cu ajutorul tratamentului antibacterian sistemic. Astfel, în acest caz se vor prescrie pacientului antibiotice pentru administrare orală.

Terapia fizică, cum ar fi UVA, UHF este foarte recomandată în caz de otită externă. De asemenea, sunt recomandate și alte metode ca parte a tratamentului complex în stadiul subacut al bolii. Acestea îmbunătățesc circulația sângelui, imunitatea locală și luptă activ împotriva inflamațiilor. În cazul în care există un furuncul matur în conductul auditiv extern, se face o incizie verticală scurtă în punctul de tensiune maximă. Ulterior, se evacuează conținutul purulent și se tratează țesutul afectat și cel din jur cu o soluție antiseptică sau antibiotică.

medic care efectueaza un cotrol a urechii unui copil
Afecțiunea poate fi difuză sau limitată
Adauga un comentariu