Un studiu confirmă faptul că consumul prea multor ouă crește drastic riscul de diabet. Mai precis, consumul unuia sau mai multor ouă pe zi ar crește riscul cu 60%.
Desi oul are multe beneficii pentru sănătate, începând cu bogăția sa în proteine și vitamina B12, ca multe alte tipuri de alimente, consumat în exces poate fi dăunător sănătății. Un nou studiu, publicat în British Journal of Nutrition, avertizeaza asupra riscului de diabet în caz de consum excesiv.
Unul sau mai multe ouă pe zi ar crește riscul de diabet cu 60%
Condus de Universitatea din Australia de Sud, în parteneriat cu Universitatea de Medicină din China și Universitatea din Qatar, studiul longitudinal a fost realizat în perioada 1991 – 2009, pe 8.545 de adulți chinezi cu vârsta de 18 ani. După luarea în considerare a obiceiurilor alimentare ale participanților și a nivelului de zahăr din sânge în repaus alimentar, cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat în mod regulat unul sau mai multe ouă pe zi (echivalent cu 50 de grame) și-au crescut riscul de a dezvolta diabet cu 60%. Acest lucru este îngrijorător în China, deoarece țara adoptă treptat o dietă mai occidentală, mai bogată în ouă decât mâncarea tradițională chineză.
„Ceea ce am constatat este că consumul de ouă pe termen lung mai mare (peste 38 de grame pe zi) a crescut riscul de diabet la adulții chinezi cu aproximativ 25%. În plus, adulții care au consumat în mod regulat multe ouă (mai mult de 50 de grame, sau echivalentul unui ou, pe zi) au avut un risc crescut de diabet cu 60%”, explică dr. Ming Li, co-autor al studiul, care precizează că efectul observat pare mai pronunțat la femei decât la bărbați, potrivit Sante Magazine.
Numărul persoanelor care consumă ouă în China aproape s-a dublat din 1991 până în 2009, iar epidemiologul și endocrinologul Ming Li subliniază că „dieta este un factor cunoscut și modificabil care contribuie la apariția diabetului de tip 2. Este, prin urmare, important să înțelegem gama de factori dietetici care pot avea un impact asupra prevalenței tot mai mari a bolii”. Acest studiu contribuie la dezvoltarea de linii directoare pentru limitarea riscului de diabet prin măsuri dietetice simple.