Ce face persoanele în vârstă și persoanele cu alte condiții de bază mai vulnerabile la COVID-19? Potrivit unui nou studiu condus de cercetătorii Universității McGill, indicii pot fi găsite în proteinele implicate în inițierea infecției, deoarece virusul se leagă de celulele gazdă ale diferitelor animale. Oxidarea celulară, care este mai mare o data cu îmbătrânirea, poate explica de ce persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice se infectează mai des și mai grav.
Peste 60 de milioane de oameni au fost infectați și aproximativ 1,5 milioane au murit din cauza COVID-19. Virusul perturbă economiile și lanțurile de aprovizionare cu alimente din întreaga lume. Înțelegerea de ce unele animale se infectează și altele nu ar putea fi cheia descoperirii de noi tratamente și terapii. Într-un studiu publicat în Computational and Structural Biotechnology Journal, cercetătorii au analizat secvențele de proteine disponibile ale virusului și receptorii celulelor gazdă pentru a afla de ce.
„Știm că virusul poate infecta oamenii, pisicile, câinii și dihorii, dar nu și bovinele și porcinele. De asemenea, COVID-19 afectează mai grav persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni subiacente decât cele tinere și sănătoase. Până în prezent, motivele nu erau clare”, spune profesorul McGill Jaswinder Singh, potrivit Medical Xpress.
Cum COVID-19 infectează celulele
Odată ajuns în interiorul unei celule gazdă, virusul deturneaza mașinile metabolice ale celulei pentru a se replica și răspândi. Proteinel spikele ale virusului se atașează la un receptor proteic de pe suprafața celulei gazdă numit ACE2, fuzionând membranele din jurul celulei și virusul. Acest proces permite virusului să pătrundă în celulă și să produca noi copii ale sale. Copiile continuă apoi să infecteze alte celule sănătoase.
Analizând proteinele și blocurile lor de aminoacizi, cercetătorii au descoperit că animalele susceptibile la virus au câteva lucruri în comun. Astfel de gazde, cum ar fi oamenii, pisicile și câinii, au doi aminoacizi cisteină care formează o legătură disulfidică specială menținută de un mediu celular oxidant. Această legătură disulfură creează o ancoră pentru virus.
Oxidarea celulară face anumite categorii mai vulnerabile la COVID-19
De ce oxidarea celulară face anumite categorii mai vulnerabile la COVID-19? Cercetatorii au gasit explicatia:
„Analiza noastră sugerează că o oxidare celulară mai mare la vârstnici sau la cei cu condiții de sănătate ar putea predispune la o infecție, replicare și forme mai grave”, spune co-autorul Rajinder Dhindsa, profesor emerit de biologie la Universitatea McGill.
În cazul animalelor rezistente la virus, cum ar fi porcii și vacile, lipsește unul dintre acești doi aminoacizi cisteină, iar legătura disulfură nu se poate forma. Ca urmare, virusul nu se poate ancora pe celulă.
Potrivit cercetătorilor, prevenirea formării ancorei ar putea fi cheia identificarii de noi tratamente pentru COVID-19. O strategie, sugerează ei, ar putea fi aceea de a perturba mediul oxidant care păstrează legăturile disulfurice intacte.
„Antioxidanții ar putea scădea severitatea COVID-19 prin interferarea cu intrarea virusului în celulele gazdă și supraviețuirea acestuia ulterior în stabilirea unei infecții suplimentare”, spune profesorul Singh.
În ceea ce privește etapele următoare, cercetătorii spun că tehnologia CRISPR ar putea fi utilizată pentru a edita secvențele de proteine și a testa teoria acestora. Cercetătorii caută și alte proteine din apropierea receptorului ACE2 care pot facilita intrarea virusului pentru a vedea dacă se comportă în același mod.