Local

Pagube produse în județul Iași de precipitațiile din luna iunie

Publicat: 03 iul. 2020
Pagube produse în județul Iași de precipitațiile din luna iunie
Pagube produse în județul Iași de precipitațiile din luna iunie

Pagube produse în județul Iași de precipitațiile din luna iunie. În urma fenomenelor meteorologice din perioada 11 – 26 iunie în județul Iași s-au întrunit 53 Comitete Locale pentru Situații de Urgență (CLSU) care au inventariat și evaluat pagubele produse în 101 localități, iar rapoartele au fost înaintate către Instituția Prefectului – Județul Iași.

Pagube produse în județul Iași de precipitațiile din luna iunie

În cursul acestei săptămâni comisiile de constatare și evaluare a pagubelor produse de fenomenele meteorologice au întocmit și au prezentat rapoartele-sinteză în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), iar CJSU a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern în vederea alocării unor sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.

Astfel, ca urmare a precipitațiilor și fenomenelor meteo nefavorabile în perioada menționată și în urma parcurgerii acestor procedurilor amintite, CJSU Iași a constatat pagube în valoare totală de 7.649.000 lei.

“Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a realizat un inventat al pagubelor produse precipitațiile însemnate și chiar grindină în unele localități în luna iunie a acestui an. Conform rapoartelor întocmite de echipele noastre care au fost în teren, s-au confirmat pagube în valoare de 7.649.000 lei și am propus Guvernului adoptarea unei Hotărâri de alocare a acestei sume pentru intervențiile necesare refacerii infrastructurii afectate” declară prefectul Marian Grigoraș.

Raport de coșmar după furtunile din luna iunie 2020

Vremea rea care a cuprins și județul Iași în luna iunie 2020 a făcut prăpăd în mai multe comune. În 101 localități din întreg județul au fost semnalate pagube în urma furtunilor care s-au abătut asupra Iașului în luna iunie. Toate solicitările venite de la primăriile din județ au fost centralizate pentru a fi trimise la Guvernul României care va urma să aloce fonduri în baza unei hotărâri de urgență

Furtunile din luna iunie 2020 au făcut ca numărul localităților afectate de precipitațiile abundente din județul Iași să fie unul extrem de mare. 53 de comitete locale pentru situații de urgență au raportat pagube în 101 localități din județul Iași în urma precipitațiilor care au cuprins județul. Prefectul Marian Grigoraș a dispus în aceste condiții suplimentarea echipelor desfășurate în teren cu personal de la instituții precum Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad și altele, care vor constata pagubele și vor verifica rapoartele transmise de comitetele locale. În lista localităților distruse de viitură se află municipiul Pașcani, comunele Ciohorăni, Miroslovești, Oțeleni, Cozmești, Moșna, Ciurea, Erbiceni, Plugari sau Rediu. Acestea sunt doar o parte din localitățile afectate de precipitațiile abundente de luna trecută.

Case inundate după furtunile din luna iunie 2020

Pagubele vor fi contabilizate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Toate cele 101 localități din județul Iași au raportat pagube la culturi agricole, drumuri sătești, comunale sau județene, dar și podețe și case inundate. Conducerea Prefecturii Iași a menționat că va înainta o adresă către Guvernul României.

„Am luat măsuri de suplimentare a resurselor alocate activității de constatare în teren a pagubelor, astfel încât să avem cât mai repede o imagine de ansamblu și să putem propune Guvernului adoptarea unei Hotărâri de alocare a unor sume pentru intervențiile necesare refacerii infrastructurii afectate”, a mai spus prefectul Marian Grigoraș.

Adauga un comentariu