Prima pagină » Culinar » Pâine naan și Chana Masala. Încearcă două rețete autentice cu gust indian

Pâine naan și Chana Masala. Încearcă două rețete autentice cu gust indian

06 feb. 2025, 15:20,
în Culinar

Dacă vrei să pregătești pâine naan, trebuie să știi că este un element de bază în bucătăria indiană, cunoscută pentru textura pufoasă, aroma subtilă și modul unic de preparare. Această pâine plată, coaptă în cuptoare tradiționale sau pe tigăi speciale este preparată dintr-un aluat simplu, dar bogat în arome. Astfel, este ideală pentru a acompania o varietate de mâncăruri, de la curry-uri aromate la legume sotate.

Rețetă de pâine naan

Dacă vrei să pregătești și tu pâine naan, ai nevoie de 500 de grame de făină, 1 plic de drojdie uscată sau 20 de grame de drojdie proaspătă, 1 linguriță zahăr și 1 linguriță sare. De asemenea, îți mai trebuie 200 de mililitri de iaurt natural, 100 de mililitri de apă caldă, 2 linguri de ulei și, opțional, 1 lingură de unt topit. Poți pregăti această rețetă pentru multe preparate gustoase, cum ar fi supa cremă de ardei copți.

Într-un bol mic, dizolvă drojdia și zahărul în apă caldă. Lasă amestecul să stea timp de 10-15 minute, până când se formează o spumă la suprafață. Într-un bol mare, mixează făina cu sarea, adaugă iaurtul, uleiul și amestecul de drojdie și frământă aluatul timp de aproximativ 8-10 minute, până când devine elastic și neted. Dacă este prea uscat, mai adaugă puțină apă, iar dacă este prea lipicios, pune puțină făină. Ulterior, acoperă bolul cu un prosop curat sau cu folie alimentară și lasă aluatul să crească într-un loc cald, timp de 1-2 ore, până când își dublează volumul. Împarte compoziția în 8-10 bile egale și întinde-o pe fiecare pe o suprafață ușor presărată cu făină, formând discuri subțiri. Dacă dorești, poți unge suprafața cu unt topit pentru un plus de aromă. Încălzește o tigaie grea sau o plită la foc mediu-mare și coace fiecare disc timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când apar pete brun. Pâinea este gata când se umflă ușor și devine aurie, cu o textură moale și pufoasă. Această rețetă clasică de pâine naan este simplă și rapidă, iar rezultatul completează perfect preparatele indiene, cum ar fi cele cu pui și unt.

Chana Masala, gustul subtil indian

Dacă dorești să încerci ceva diferit, poți încerca să pregătești Chana Masala, un curry de năut plin de savoare și aromă, care se potrivește excelent alături de pâine naan. Pentru această rețetă ai nevoie de 400 de grame de năut fiert, 2 cepe medii, tocate mărunt, 3 căței de usturoi, 1 bucată mică de ghimbir proaspăt, 2 roșii mari, tocate sau 200 de grame de roșii conservate, 1 ardei iute și 1 linguriță turmeric. De asemenea, pentru un plus de savoare mai sunt necesare 1 linguriță coriandru măcinat, 1 linguriță chimen măcinat, 1 linguriță garam masala, 200 de mililitri de apă sau supă de legume, 2 linguri ulei vegetal, sare și piper după gust, precum și coriandru proaspăt pentru decor.

Într-o cratiță mare, încălzește uleiul vegetal, adaugă ceapa tocată și călește-o la foc mediu până devine translucidă. Ulterior, pune usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute și mai călește încă un minut pentru a elibera aromele. Presară turmeric, coriandru măcinat și chimenul măcinat peste ceapă și amestecă bine, lăsând condimentele să se prăjească ușor timp de 1 minut. Mai departe, adaugă roșiile tocate și gătește la foc mediu pentru aproximativ 5 minute, până când se descompun și se formează un sos dens. Pune năutul fiert în cratiță, toarnă apă sau supă de legume și lasă totul să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute, pentru ca aromele să se combine. La final, adaugă garam masala, sare și piper după gust. Decorează Chana Masala cu coriandru proaspăt tocat și servește-l fierbinte, alături de pâine naan proaspăt coaptă.

Bugetul.ro
Nenorocit pe viață de Piedone, un producător local și-a plâns public durerea. Șeful ANPC l-a nimicit pe „țăranul român” fără milă
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
a1.ro
O femeie și-a comandat o geantă de pe un site preferat de români. A rămas mască atunci când a deschis punga adusă de curier
Playtech.ro
”Salariul” legendar al Andreei Esca, depășit de propria fiică. Alexia Eram are încasări uriașe
observatornews.ro
Vremea se schimbă radical de luni în ţară. Revin ninsorile, iar temperaturile scad cu 20 de grade
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Românii ar putea avea facturi mai mici la electricitate. Formularul care te ajută
SportpeSurse
Bombă de presă! Idilă în familia lui Trump, după ce detaliile dintre Tiger Woods și Vanessa au făcut înconjurul lumii
Playtech.ro
Sporurile recunoscute la calculul pensiei, în 2025. Legea despre turele de noapte
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Mihai Trăistariu, dezvăluiri despre relația cu Ioana Ignat. De ce a fost părăsit: Ne plăcea să facem dragoste în fiecare dimineaţă
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 martie 2025
15 martie 2025