Evenimente culturale

Palatul Alexander va fi redeschis pentru public în 2020

Publicat: 30 oct. 2019

Palatul Alexander va fi redeschis pentru public în 2020. Palatul Alexander, în care au trăit ultimii reprezentanţi ai dinastiei Romanov, îsi va redeschide porțile pentru public în 2020. Situat în apropiere de Sankt Petersburg, palatul a fost utilizat ca reşedinţă principală de ultimul țar al Rusiei.

Clădirea a fost închisă complet pentru public în anul 2015. Acesta se află în în Puşkin, în perimetrul fostei reşedinţe imperiale Ţarskoe Selo.

„Palatul Alexander era unic. Era destinat pentru viaţa intimă a familiei imperiale.”, a explicat Olga Taratyanova, directoarea Muzeului Ţarskoe Selo.

Din palat vor fi deschise opt săli, inclusiv un salon, un cabinet şi camera de dormit a ţarului Nicolae al II-lea şi a soţiei sale, împărăteasa Alexandra Fedorovna.

Palatul Alexander va fi redeschis pentru public în 2020. Decoperire inedită facută în urma renovărilor

Lucrările de renovare au vizat în principal podelele, tapiseriile şi tavanele.

Ele au permis, de asemenea, descoperirea unei camere de toaletă decorată în stil maur, în care, potrivit fotografiilor din epocă, Nicolae al II-lea îşi petrecea mult timp.

Acea cameră, ce include şi o mică piscină, a fost divizată în două spaţii şi ascunsă apoi în perioada sovietică.

Spre deosebire de alte palate din împrejurimile oraşului Sankt Petersburg, Palatul Alexander nu a fost distrus de nazişti în momentul invadării fostei URSS.

Clădirea a găzduit pentru o vreme sediul local al Gestapo-ului german şi o închisoare.

Potrivit experţilor, interioarele palatului au fost avariate şi parţial distruse după Al Doilea Război Mondial, când fosta rezidenţă imperială a fost transformată într-un institut militar sovietic.

„În epoca URSS, s-a făcut absolut orice pentru a distruge amintirea familiei imperiale”, a subliniat Nikita Yavein, arhitectul care a coordonat restaurarea palatului.

Edificiul a fost inclus în Complexul Muzeal Ţarskoe Selo abia în 2009.loading...

Adauga un comentariu