Sanatate

Până la ce vârstă cresc sânii: Răspunsul pe care îl caută multe adolescente

Publicat: 13 mai 2021

O întrebare care le frământă pe multe adolescente este dacă sânii lor se dezvoltă în ritm normal și până la ce vârstă cresc sânii.

Sânii reprezintă un simbol al feminității și ajută mult la imaginea pe care o femeie și-o face despre sine încă din adolescență. Multe tinere își dorescun bust mai mare și speră că acesta se va dezvolte mai mult. Nu puține sunt și cele la care apare teama ca nu cumva să aibă un bust prea generso și își doresc să se oprească din creștere.

Perioada în care se dezvoltă sânii se numeşte telarhă, de la termenul greces „thele“, care înseamnă mamelon, şi „arhe“ – început. Începerea dezvoltării sânilor este primul semn al pubertăţii.

Până la ce vârstă cresc sânii: Ce spun medicii

La marea majoritate a adolescentelor, sânii cresc între 10 şi 13 ani. În cazul în care dezvoltarea sânilor apare înainte de 10 ani, atunci este vorba despre pubertate precoce. Declanşarea creşterii sânilor vine din hipotalamus, care secretă un hormon care stimulează glanda hipofiză. Aceasta începe să producă hormoni (FSH şi LH) care determină ovarele să secrete estradiol, care stimulează creşterea sânilor.

Medicii susțin că există cinci stadii ale creșterii sânilor la fete. Primul apare o simplă modificare a aspectului mamelonului, care se ridică uşor. Al doilea stadiu reprezintă apariţia mugurilor mamari şi dezvoltarea areolei. Mugurele mamar se simte la palpare ca un fel de nodul sub mamelon, care nu se dezvoltă în acelaşi timp în ambele părţi. Al treilea stadiu al dezvoltării sânilor este extinderea areolei şi creşterea sânului în volum, precum și pigmentarea mamelonului.

În stadiul al patrulea, mamelonul şi areola sunt proiectate în faţă de glanda mamară, iar în ultimul stadiu sânul se maturizează, areola nu mai este proiectată în faţă şi revine în acelaşi plan cu sânul.

Ce alți factori duc la creșterea sânilor

În ceea ce privește dezvoltarea bustului, medicii susțin că aceasta se încheie între 17-20 de ani. Sunt specialiști care consideră că sânii ating dimensiunea finală de-abia după ce este născut primul copil și are loc alăptarea.

Există și teoria potrivit căreia procesul de dezvoltare al sânilor se încheie la aproximativa 3-4 ani de la apariția menstruației. Totuși, în cazul fetelor care au trecut de vârsta de 18 ani și nu au mai observat vreo creștere a sânilor, înseamnă că dezvoltarea acetora a luat sfârșit.

În plus, creșterea sânilor poate fi detrminată de sarcină, alăptare, îngrășare, slăbire și menopauză. Toate aceste etape își pot pune amprenta pe decolteul unei femei și poate crește sau scădea în funcție de aceste schimbări.

Sănătatea este cea mai importantă!

Medicii sunt de părere că indiferent de dimensiunea pe care o are bustul, cea mai important este. Dacă din punct de vedere psihologic este normal ca fetele să fie interesante de aspectul sânilor.

Totuși, medicii recomandă ca fetele să aibă grijă de sănătatea sânilor și periodic aceștia să fie masați cu mișcări blânde. În plus, aceștia atrag atenția că sunt anumite exerciții fizice care asigură atât tonifierea bsutului și care pot duce chiar la mărirea acestuia.

Specialiștii avertizează că sânii nu se dezvoltă în acelaşi ritm, diferenţa normalizându-se progresiv. Totuși, potrivit medicilor, sânul stâng e mai mare decât cel drept.Adauga un comentariu