Economic Local

Până la sfârșitul anului 2022, producătorii de usturoi din Iași primesc o subvenție în valoare de 3.000 de euro pe hectar

Publicat: 22 nov. 2022
Până la sfârșitul anului 2022 producătorii de usturoi din Iași primesc o subvenție în valoare de 3.000 de euro pe hectar
Producătorii de usturoi primesc 3.000 de euro, la hectar

Până la finalul anului, producătorii de usturoi din Iași primesc subvenția în valoare de 3.000 de euro pe hectar. Anul acesta s-au înscris 42 de beneficiari din Iași, dar numai 38 vor primi banii

Ieșenii care cultivă usturoi și au depus la Direcția Agricolă documentele justificative vânzării producției primesc o subvenție în valoare de 3.000 de euro pe hectar. Din cei 42 de potențiali beneficiari înscriși la Direcția Agricolă, 38 au adus documentele justificative vânzării producției. Subvenția la usturoi a crescut de la 1.000 4.000 de euro pe hectar, după ce producătorii au susținut că cei 1.000 de euro sunt insuficienți, pentru că usturoiul este o cultură ce presupune costuri importante pentru înființare.

În decizia de a tripla cuantumul ajutorului de minimis pentru usturoi, specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au argumentat că această cultură are un potențial nevalorificat pe deplin, în sensul existenței unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcționării în condiții echitabile de piață, în context concurențial.

Producătorii de usturoi din Iași primesc subvențiile

Suma maximă pe care o pot obține fermierii din Iași nu depășește valoarea maximă de 20.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzut la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Resursele financiare alocate pentru programul din acest an sunt de la bugetul de stat și depășesc 22,26 milioane de lei, respectiv 4,5 milioane de euro.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de usturoi, beneficiarii trebuie să solicite ajutorul de minimis, să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator, pe care să se găsească inscripția „Program susținere usturoi, anul, beneficiar numărul, Direcţia Agricolă Iași”, să obţină o producţie de minimum 3 kilograme de usturoi/10 mp de pe suprafaţa prevăzută şi să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi, în anul 2022. Interesul ieșenilor pentru obținerea ajutorului de minimis la usturoi a crescut în ultimii ani.

În Iași sunt peste 100 de hectare cultivate cu usturoi

Unul dintre primii cultivatori de usturoi din Iași, care a obținut ajutorul de minimis în urmă cu 3 ani, este italianul Biagio Scrofani, stabilit în Iași în urmă cu 15 ani. Datele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) arată că județul Iași este pe locul 3, la nivel național, ca suprafață cultivată cu usturoi. Comuna cu cei mai mulți cultivatori de usturoi este Răchiteni. Aici, în aproape fiecare grădină se găsesc plantații cu usturoi din soiuri românești. Comuna a devenit la fel de cunoscută ca cea din Botoșani, unde se află usturoiul de Copălău.

Pe de altă parte, producătorii de usturoi din Iași vor primi banii de la MADR până la finalul acestui an.
Adauga un comentariu