Deși mulți ieșeni depun proiecte pentru a lua fonduri europene pentru utilaje agricole, puțini obțin banii. Aceștia își cumpără cu banii europeni combine și tractoare de sute de mii de euro fiecare. În ultimii ani, tot mai mulți tineri din Iași fac agricultură performantă
Fondurile europene au devenit principalul ajutor pentru fermierii care vor să facă agricultură performantă. De aceea și agricultorii din Iași fac tot posibilul să obțină fondurile nerambursabile. Cu banii primiți de la Uniunea Europeană, fermierii cumpără utilaje agricole performante. În ultimii trei ani, fondurile europene cheltuite de fermierii ieșeni, pe utilaje, depășesc suma de 10 milioane de euro. Unul dintre beneficiarii care a obținut banii europeni este Ștefan Alexandru Lungu, inginer agronom.
Tinerii devin fermieri
Tânărul fermier administrează 100 de hectare de teren agricol în comuna Tomești, din județul Iași. În comunele din apropiere de municipiul Iași s-au dezvoltat în ultima perioadă mici exploatații agricole administrate de tinerii fermieri. Astfel, agricultura nu se mai face doar în comunele îndepărtate. Pentru că au nevoie de utilaje scumpe, fermierii se împrumută de la bănci pentru a le cumpăra sau depun proiecte europene. Cea de-a doua variantă a fost aleasă și de tânărul inginer din Tomești. Ieșeanul în vârstă de 33 de ani a obținut 400.000 de euro de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și a cumpărat unul dintre cele mai scumpe tractoare de pe piață.
Tractor de 500.000 de euro
Anul acesta, tânărul fermier a cultivat în Tomești, pe cele 100 de hectare, grâu, porumb și floarea-soarelui. Pentru a efectua lucrările agricole eficient mai avea nevoie de un tractor performant. De aceea a plătit un specialist în consultanță, a depus proiectul și a primit finanțarea, de peste 400.000 de euro. Pe lângă acești bani a mai pus din buzunar 100.000 de euro și a achiziționat un tractor de ultimă generație.
„Nu aveam utilaje cu care să lucrez terenurile. De aceea am depus proiectul pentru achiziția unui utilaj performant. Am avut noroc de firma de consultanță, altfel nu ne puteam descurca. Am riscat și am depus proiectul pentru ceea ce aveam nevoie. Pentru noi ar mai fi necesar încă un utilaj și poate o să mai depunem un proiect și o să accesăm fonduri europene”, susține Ștefan Alexandru Lungu.
Producție mai bună
Un utilaj agricol modern vine cu următoarele avantaje: capacitatea mare de recoltare, consum scăzut al carburantului, dar și precizie la recoltare. De asemenea, pierderile sunt mai mici, este redusă suprapunerea rândurilor. Toate acestea contribuie la creșterea productivității și eficienței în agricultură. De aceea, fermierii din Iași preferă să aibă o astfel de mașinărie pe patru roți în locul angajaților.
„Noi suntem mulțumiți de producția de anul acesta și reinvestim tot ce producem. Am vândut toată producția către firme din apropierea exploatației noastre. Avem noroc că mai sunt societăți care au nevoie de cereale. Am vândut totul imediat după ce am recoltat, pentru că nu avem spații de depozitare. Ca să vindem în afară ar trebui să ne asociem, să mai comercializăm prin intermediari”, mai spune inginerul agronom.
Proiecte de milioane de euro, pentru utilaje
În cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au fost selectate zeci de proiecte ale ieșenilor care au solicitat fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole. Majoritatea dintre aceștia au plătit sute de mii de euro pentru un singur utilaj. Astfel, SC Damaschin-Manta SRL, firmă din localitatea Todirești, județul Iași, a obținut o finanțare în valoare de 444.970 euro pentru modernizarea exploatației. Totodată, Agrosyl SRL, firma deținută de ieșeanul Tudor Silion, are o fermă în comuna Miroslava și a obținut o finanțare de 388.624 de euro pentru modernizarea exploatației vegetale. Suma de 609.586 euro a ajuns la Săndel Pașaniuc din comuna Țibănești, care are acolo o întreprindere individuală care se ocupă cu cultivarea plantelor. Fondurile au fost solicitate tot pentru achiziția de utilaje.