Actualitate

Pandora Papers, ce mai mare scurgere de informaţii din istorie! Iată cum liderii lumii îşi ascund averile colosale

Publicat: 04 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pandora Papers ce mai mare scurgere de informaţii din istorie Iată cum liderii lumii îşi ascund averile colosale
Bogăția secretă și relațiile dintre liderii mondiali, politicieni și miliardari au fost expuse într-una dintre cele mai mari scurgeri de documente financiare. Sursă foto: BBC

Familia președintelui kenyan Uhuru Kenyatta, care a dominat politica țării de la independență, a deținut în secret o rețea de companii offshore de zeci de ani, conform unei imense scurgeri de documente financiare. Pandora Papers este cea mai mare scurgere de informaţii din istorie şi arată mulţi lideri îşi ascund averile colosale.

Pandora Papers – 12 milioane de fișiere – este cea mai mare astfel de scurgere din istorie iar Kenyatta și șase membri ai familiei sale au fost legați de 13 companii offshore.

Președintele Kenyei apare în Pandora Papers cu averi fabuloase

Investițiile offshore ale kenyenaților, inclusiv o companie cu acțiuni și obligațiuni în valoare de 30 de milioane de dolari, au fost descoperite printre sute de mii de pagini de documente administrative din arhivele a 14 firme de avocatură și furnizori de servicii din Panama și Insulele Virgine Britanice ( BVI) și alte paradisuri fiscale.

Activele secrete au fost descoperite printr-o anchetă, publicată duminică de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), Finanțe Neacoperite, Finanțe Neacoperite, Africa Necenzurată și alte organizații de știri.

Documentele arată că o fundație numită Varies a fost înființată în 2003 în Panama, numind mama lui Kenyatta, Ngina, în vârstă de 88 de ani, ca prima binefăcătoare – și liderul Kenyei ca al doilea binefăcător, care ar moșteni-o după moartea ei. Scopul fundației și valoarea activelor sale sunt necunoscute.

Fundațiile panameze sunt foarte căutate, deoarece adevărații proprietari ai activelor sunt cunoscuți doar de avocații lor și nu trebuie să-și înregistreze numele la guvernul panamez, relatează ICIJ.

Activele pot fi, de asemenea, concepute pentru a fi transferate fără taxe către un succesor.

Nu există o estimare fiabilă a valorii nete a familiei Kenyatta, dar interesele sale comerciale vaste se referă la transporturi, asigurări, hoteluri, agricultură, proprietate funciară și industria media din Kenya.

În 2018, Kenyatta a declarat pentru programul BBC Hardtalk că averea familiei sale era cunoscută publicului și, în calitate de președinte, și-a declarat bunurile conform cerințelor legii.

„După cum am afirmat întotdeauna, ceea ce deținem – ceea ce avem – este deschis publicului. Ca funcționar public ar trebui să-mi fac cunoscută averea și declarăm în fiecare an”, a spus dl Kenyatta, conform bbc.com

Pandora Papers: bogăția și relațiile secrete ale liderilor mondiali expuse

Bogăția secretă și relațiile dintre liderii mondiali, politicieni și miliardari au fost expuse într-una dintre cele mai mari scurgeri de documente financiare. Aproximativ 35 de lideri actuali și foști și peste 300 de oficiali publici sunt incluși în dosarele companiilor offshore, denumite documentele Pandora.

Ei dezvăluie că regele Iordaniei a strâns în secret 70 de milioane de lire sterline din proprietatea Regatului Unit și SUA.

Ei arată, de asemenea, cum fostul premier britanic Tony Blair și soția sa au economisit 312.000 de lire sterline de taxă de timbru atunci când au cumpărat un birou din Londra.

Cuplul a cumpărat o firmă offshore care deținea clădirea

Scurgerea leagă, de asemenea, președintele rus Vladimir Putin de activele secrete din Monaco și arată că premierul ceh Andrej Babis – care se confruntă cu alegeri la sfârșitul acestei săptămâni – nu a declarat că o companie de investiții offshore a achiziționat două vile pentru 12 milioane de lire sterline în sudul Franței .
Este cea mai recentă într-o serie de scurgeri din ultimii șapte ani, după Fișierele FinCen, Paradise Papers, Panama Papers și LuxLeaks.

Unele cifre se confruntă cu acuzații de corupție, spălare de bani și evaziune fiscală globală.

Dar una dintre cele mai mari dezvăluiri este modul în care oamenii proeminenți și bogați au înființat în mod legal companii pentru a cumpăra în secret proprietăți în Marea Britanie.

Documentele relevă proprietarii unora dintre cele 95.000 de firme offshore din spatele achizițiilor.

Acesta subliniază eșecul guvernului britanic de a introduce un registru al proprietarilor de proprietăți offshore, în ciuda promisiunilor repetate de a face acest lucru, pe fondul îngrijorărilor, unii cumpărători de proprietăți ar putea ascunde activități de spălare a banilor.

Președintele azer Ilham Aliyev și familia sa, care au fost acuzați că și-au jefuit propria țară, sunt un exemplu.

Ancheta a constatat că Aliyevs și apropiații lor au fost implicați în secret în tranzacții cu proprietăți în Marea Britanie în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline.

Proprietăți britanice deținute offshore de lideri străini

Dezvăluirile s-ar putea dovedi jenante pentru guvernul britanic, deoarece Aliyev-urile par să fi obținut un profit de 31 de milioane de lire sterline după ce și-au vândut una dintre proprietățile lor din Londra către Crown Estate – imperiul proprietății reginei, administrat de Trezorerie și care strânge bani pentru națiune.

Multe dintre tranzacțiile din documente nu implică nicio eroare legală.

Dar Fergus Shiel, de la ICIJ, a spus: „Nu a existat niciodată nimic pe această scară și arată realitatea a ceea ce pot oferi companiile offshore pentru a ajuta oamenii să ascundă bani înșelători sau să evite impozitele”.

El a adăugat: „Folosesc acele conturi offshore, acele trusturi offshore, pentru a cumpăra sute de milioane de dolari de proprietăți în alte țări și pentru a-și îmbogăți propriile familii, în detrimentul cetățenilor lor”.

ICIJ consideră că ancheta „deschide o cutie pentru o mulțime de lucruri” – de unde și numele Pandora Papers.

Documentele financiare dezvăluite arată cum regele Iordaniei a adunat în secret un imperiu imobiliar în Marea Britanie și SUA în valoare de peste 70 milioane de lire sterline (peste 100 de milioane de dolari).

Aceștia identifică o rețea de companii offshore din Insulele Virgine Britanice și alte paradisuri fiscale folosite de Abdullah ÎI bin Al-Hussein pentru a cumpăra 15 case de când a preluat puterea în 1999.

Acestea includ 50 de milioane de lire sterline pe trei proprietăți adiacente cu vedere la ocean în Malibu, California și proprietăți în Londra și Ascot în Marea Britanie.

 

Panama Papers, dosarul care a lansat un cutremur în lume dar și în România

Pandora Papers este o scurgere de informații care dezvăluie publicului cum averile politicienilor sunt bine ascunde. Ancheta seamănă cu Panama Papers care a realizat, la momentul dezvăluirilor, un cutremur la nivel mondial dar și în România. De altfel, la acea dată Parlamentul European s-a reunit special pentru a ancheta documentele prezentate în dezvăluiri.

La nivel de țară, în scandalul Panama Papers au apărut mai multe nume inclusiv Cristi Borcea sau Frank Timiș.

Adauga un comentariu