Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Pansamentul care isi schimba culoarea si actioneaza cand detecteaza bacterii rezistente la antibiotice

Pansamentul care isi schimba culoarea si actioneaza cand detecteaza bacterii rezistente la antibiotice

02 feb. 2020, 14:37,
în Sanatate

Pansamentul care detecteaza infectiile. Bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru umanitate. Pe măsură ce microbii se transforma în moduri care le permit să se opună metodelor noastre de apărare, ei devin un pericol tot mai mare pentru sănătatea noastră. Acum, oamenii de știință au venit cu o modalitate inovatoare de a detecta precoce infecțiile rezistente la antibiotice, ceea ce ne-ar putea ajuta să le tratăm mai eficient și să limităm răspândirea acestora.

O echipă de la Academia Chineză de Științe a creat un bandaj care își schimbă culoarea în funcție de existența unei infecții bacteriene și dacă aceasta este rezistentă la antibiotice. Este practic un fel de sistem de semafor medical.

Dacă o rană nu este infectată, bandajul pe hârtie rămâne la o culoare verde. Cu toate acestea, dacă bacteriile invadează, acesta devine galben ca răspuns la schimbarea acidității care vine cu o infecție. Materialul eliberează apoi un antibiotic, vizând rapid infecția înainte de a avea șansa de a provoca prea multe daune și răspândire. Dacă infecția nu poate fi tratată deoarece bacteriile sunt rezistente la medicamente, bandajul devine roșu ca răspuns la enzimele eliberate la locul infecției.

Pansamentul care detecteaza infectiile

Dacă purtătorul de bandaj este acest ghinionist, pe bandaj poate străluci ca o lumină pentru a activa o specie reactivă de oxigen care ucide sau slăbește bacteriile, făcând infecția mai susceptibilă la antibiotice. O specie reactivă de oxigen este o substanță chimică care produce un fel de oxigen care dăunează bacteriilor atunci când este activată de o lungime de undă specifică a luminii.

Până în prezent, bandajul a fost testat doar pe șoareci, nu pe oameni, dar echipa a descoperit că a accelerat cu succes vindecarea rănilor infectate cu bacterii sensibile la medicamente și rezistente la medicamente. În experimentul lor, echipa s-a concentrat pe infecțiile cu E. coli și a descoperit că plasturele lor ar putea diferenția între infecțiile rezistente la antibiotice și infecțiile ușor de tratat cu medicamente.

Organizația Mondială a Sănătății descrie rezistența la antibiotice drept „una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale, securității alimentare și dezvoltării de astăzi.” Microbii rezistenți la antibiotice sunt mult mai greu de omorât decât cei sensibili la arsenalul nostru de medicamente. Adesea, antibioticele sunt supra-prescrise, pot fi cumpărate fără rețetă. Acest lucru înseamnă că ele pătrund în mediul nostru, oferind bacteriilor posibilitatea de a evolua strategii pentru a-și depăși puterile de ucidere a microbiștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`