Femeile însărcinate sau care plănuiesc să rămână însărcinate trebuie să fie foiarte atente la ce medicamente au voie și ce medicamente nu au voie să ia în această perioadă. Astfel, acestea trebuie să știe dacă paracetamolul, una dintre pastilele cel mai des luate de oameni în general, poate avea vreun efect negativ în timpul sarcinii asupra femeii sau a fătului.
Femeiele însărcinate sau care iau în calcul această posibilitate trebuie să știe că există anumite categorii de medicamente pe care le poti folosi în sarcină și altele care sunt total interzise pentru a nu declanșa complicatii în sarcină.
Trebuie știut faptul că în timpul sarcinii, femeile sunt nevoite să ia anumite medicamente în timpul sarcinii. asa ca nu te ingrijora foarte tare privind acest aspect. Medicamentele luate în timpul sarcinii pot avea efecte asupra fătului, în funcție de substanța activă pe care o conțin, de doza utilizată și de frecvența administrării.
În plus, medicamentele nu sunt lipsite de riscuri dacă sunt luate în timpul sarcinii, chiar dacă este vorba despre tratarea unei simple dureri de cap.
Paracetamol în sarcină: Ce efecte paote avea asupra gravidei sau a fătului
În cazul apariției unei gripe în timpul sarcinii, femeia trebuie să știe că aceasta poate duce la apariția unor complicații, atât în ceea ce privește sănătatea mamei, cât și a copilului. Complicațiile pot fi extreme de grave și se poate ajunge la o naștere prematură sau la apariția unor probleme legate de sarcină. Tocmai de aceea, este foarte important ca femeia să trateze gripa numai după un consult al medicului ginecolog.
Potrivit medicilor, cea mai bună variantă pentru tratarea gripei în sarcină este paracetamolul, care conține substanța activă acetaminofen. Acest medicament poate reduce durerea și febra. În ceea ce privește doza, acest lucru trebuie să-l decidă medicul în funcție de fiecare gravid în parte șo în funcție de dezvoltarea fătului în acel moment.
În cazul medicamentelor care conțin paracetamol și cafeină în doză mare, medicii nu recomandă astfel de pastile deoarece dozele mari de cafeina pot determina o greutate mică la naștere a fătului sau chiar pot provca avortul.
Ce alte medicamente pot fi luate în sarcină
Medicii susțin, în urma studiilor efectuate până acum, că medicamentele cele mai sigure ce pot fi luate în sarcină, fără a pune în pericol femeia sau fătul sunt antibioticele (de tipul penicilină, cefalosporine, macrolide), antivomitivele, antiacidele gastrice, antidiareicele, laxativele, medicația anti HIV, medicația antihipertensivă, medicația anti astm, medicamentele anti depressive și anticoagulatele injectabile.
Medicamente interzise în sarcină
Pe lângă aceste medicamente care pot fi prescrise fără problemele femeilor însărcinate, există o serie de medicamente care sunt interzise în timpul sarcinii.
Aceste medicamente sunt isoretinoizii folosiți în tratamentul acneei, inhibitorii de enzimă de conversie, medicația anticonvulsivantă, anticoagulante orale, benzodiazepinele, medicamentele împotriva migrenei sau terapiile alternative.
Ce efecte au medicamentele în sarcină asupra fătului
Medicamentele administrate în sarcină pot acționa asupra fătului prin mai multe mecanisme:
- direct, asupra embrionului prin efect toxic, teratogen.
- la nivelul placentei, modificând schimbul de oxigen și substanțe nutritive între mamă și bebeluș.
- prin creșterea tonusului uterin care va determina scăderea sau chiar lipsa oxigenării bebelușului.