Economic Local

Parcul fotovoltaic de la Aeroportul Internaţional Iaşi a fost pus în funcţiune. Lucrările la terminalul T4 se apropie de final – FOTO

Publicat: 27 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Parcul fotovoltaic de la Aeroportul Internaţional Iaşi a fost pus în funcţiune. Lucrările la terminalul T4 se apropie de final - FOTO
Parcul fotovoltaic din cadrul proiectului de modernizare al Aeroportului Internaţional din Iaşi a fost finalizat şi pus în funcţiune

Lucrările la parcul fotovoltaic din cadrul Aeroportului Internaţional Iaşi au fost finalizate. Acesta a fost pus în funcţiune recent

Este important de ştiut faptul că realizarea parcului fotovoltaic face parte din proiectul „Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași”, iar acesta va asigura aproximativ 20 la sută din necesarul de energie al aerogării. Prin acest demers, aeroportul a mai bifat o victorie. Acesta este singurul din ţară care dispune de un parc fotovoltaic.

Parcul fotovoltaic de la Aeroportul Internaţional Iaşi a fost finalizat. Reţeaua va acoperi 20 la sută din consumul de energie al aerogării

Reprezentanţii Aeroportului Internaţional Iaşi au transmis recent că proiectul privind realizarea parcului fotovoltaic a fost finalizat. Lucrarea face parte din demersul modernizării aerogări. Mai mult decât atât, aceştia au anunţat că lucrările de la terminalul T4 au ajuns la un stadiul de finalizare de peste 85 la sută.

„La un an de la începerea instalării primilor stâlpi de susținere, viitorul terminal T4 a ajuns la un grad de execuție de peste 85 la sută. În continuare, cei 550 de muncitori lucrează la finisaje, în timp ce echipamentele de scanare a bagajelor, recepționate în totalitate, sunt testate de specialiști. De asemenea, se lucrează la noul sistem de management cu care va fi echipată noua parcare, ce va avea inclusiv 13 stații de încărcare pentru mașini electrice.

Între timp, parcul fotovoltaic, componentă importantă din proiectul T4, a fost pus în funcțiune. Acesta are o capacitate de 1,3 MWh și asigură 20 la sută din necesarul de energie electrică a aeroportului. Puțin a mai rămas până la recepționarea lucrărilor noului terminal, al doilea cel mai mare din țară. T4 va deveni operațional din primăvara anului viitor, după efectuarea mai multor teste, simulări și instruiri. Peste 2 milioane de pasageri au fost înregistrați la Aeroportul Internaţional Iaşi de la începutul acestui an și, în acest context, dezvoltarea infrastructurii de procesare este mai mult decât necesară, traficul prognozat în următorii ani fiind dublu”, au transmis reprezentanţii Aeroportului Internaţional Iaşi.

Serviciile de asigurare ale Aeroportului Internațional Iași vor costa peste 1 milion de lei

Procedura de licitație a fost lansată joi, 2 noiembrie 2023, și include achiziționarea serviciilor de asigurare ale aerogării. Mai exact, sunt vizate asigurări de răspundere civilă aeroportuară, managerială și generală, asigurări pentru accidentele angajaților, ale bunurilor de patrimoniu, ale autovehiculelor și ale utilajelor. În cadrul procedurii de licitaţie s-a înscris doar o singură societate de asigurări, şi anume Omniasig Vienna Insurance Gropup S.A.

„Prestatorii de servicii din domeniul asigurărilor admiși la procedură sunt persoanele juridice române constituite conform normelor legale și care sunt autorizate să desfășoare activități în domeniul asigurărilor de către Autoritatea de Supraveghere Financiară  (ASF) ca societate de asigurare, pentru categoriile de asigurări solicitate prin procedură. Polițele de asigurare încheiate prin prezenta procedură vor avea o valabilitate de 12 luni de la data prelucrării riscurilor numite, perioada care se va suprapune cu perioada contractului de prestări servicii în domeniul asigurărilor.

Aeroportul Iași, cuprinde zone în care accesul este controlat, limitat sau restricționat sau unele activități (ex. fotografiatul) sunt interzise. Pentru accesul în aceste zone este obligatorie solicitarea accesului cu cel puțin 24 de ore în prealabil, iar deplasarea se va efectua numai însoțit de către o persoană din serviciu de securitate aeroportuară”, se arată în documentele publicate în cadrul procedurii de licitație.

Parcul fotovoltaic de la Aeroportul Internaţional Iaşi a fost finalizat şi pus în funcţiune. Investiţia face parte din cadrul proiectului de modernizare a aerogării ieşene.

Adauga un comentariu