Local

Părintele Calistrat Chifan, despre credincioșii superstițioși: „Asta mă deranjează” – VIDEO

Publicat: 13 ian. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Părintele Calistrat Chifan despre credincioșii superstițioși Asta mă deranjează - VIDEO
Superstițiile au fost inventate de strămoșii păgâni și s-au păstrat până în zilele noastre.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, s-a arătat deranjat de credincioșii superstițioși. Acesta a precizat, în emisiunea BZI LIVE, că aproximativ jumătate dintre ortodocși cred în superstiții.

Potrivit tradiției ortodoxe, superstițiile îl defăimează pe Dumnezeu. Se spune că cel ce crede în ele, săvârșește un mare păcat, deoarece prin ele se falsifică adevărul dumnezeiesc și sunt pedepsite precum vrăjitoria, prin canoane grele.

Superstițiile au fost inventate de strămoșii păgâni și s-au păstrat până în zilele noastre. Aproape că nu există român care să nu creadă în cel puțin o superstiție, cum este oglinda spartă care aduce 7 ani de ghinion sau pisica neagră. Oricât de credincios ar fi, acesta nu are cum să nu se teamă, provocând astfel indignarea Bisericii.

Părintele Calistrat Chifan, despre credincioșii superstițioși:„ 50% din ortodocșii noștri cunosc mult mai bine elementul superstițios decât Crezul sau Psalmul 50”

Oamenii bisericii sunt de părere că atunci când „frica de Dumnezeu” se transformă în „frică de superstiţii”, acestea ajung să fie ridicate la rang de religie, lucru care poate duce la degradarea sufletească și la îndepărtarea de Dumnezeu. Potrivit părintelui Calistrat Chifan, aproximativ jumătate dintre ortodocși cunosc mult mai bine superstițiile decât cunosc Crezul, Psalmul 50, spovedania sau împărtășania.

„50% din ortodocșii noștri cunosc mult mai bine elementul superstițios și asta mă deranjează, chiar, câteodată, decât cunosc Crezul sau Psalmul 50, sau pravila, sau canonul, sau spovedania, sau împărtășania, sau rugăciunile de împărtășanie, sau ce-i voie și ce nu-i voie. Ei știu, vin din prima, nici nu trebuie să stai mult la discuții. „Părinte, am avut un necaz mare.” Zic: „Ce s-a întâmplat?” -„Mi-a făcut vrăji.” -„Ia povestește-mi cum”. Dar eu îl pun să povestească, că am subiect de predică. Adică trag de acolo niște concluzii psihologice și pedagogice și găsesc o idee cum să, în următorul cuvânt, când voi avea ocazia, să vorbesc despre ceva convingător, să înțeleagă alții că aia-i o prostie.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan povestește întâmplarea prin care a trecut un credincios: „Dar eu de unde să știu cum a ajuns căpețelul ăla de lumânare acolo?”

Îndrăgitul duhovnic povestește adesea, în emisiunile BZI LIVE, cum credincioșii vin la el și se plâng că au fost victimele unor oameni care vor să le facă rău prin vrăji. Și, cum credința în Dumnezeu este mai puternică decât superstițiile, părintele Calistrat îi încurajează și le spune că totul este o închipuire a lor. Iată răspunsul pe care i l-a dat unui credincios, care a crezut că i s-au făcut vrăji.

„Îmi spune: „Părinte, am găsit toată ușa stropită, erau bețe de chibrit sub preș.” Normal, femeia de serviciu, ca să scape, le-a dat sub preș acolo, să nu se mai ducă până jos. Nu-i firesc? Ușa zoită…păi dacă ea nu spală bine mopul ăla în găleată și vine și flescăiește și îți împroașcă ușa, zoile alea nu se usucă pe culoarea de la ușă, nu-i normal că le vezi acolo? „Nu, părinte, că era un căpețel de lumânare. Dar eu de unde să știu cum a ajuns căpețelul ăla de lumânare acolo?”, a adăugat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Comentarii
Adauga un comentariu