Local

Părintele transplantului în România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Iași

Publicat: 28 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Părintele transplantului în România prof. univ. dr. Irinel Popescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Iași
Părintele transplantului în România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, va primi vineri, 3 martie 2023, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași

Părintele transplantului în România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, va primi, vineri, 3 martie 2023, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Ceremonia va avea loc începând cu ora 13:30 și se va desfășura în Aula Centrului de Simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir”

Academicianul Irinel Popescu este o personalitate marcantă în domeniul științelor medicale, fiind supranumit părintele transplantului în România. Medicul Irinel Popescu este profesor de chirurgie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și director al Centrului pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, București.

Părintele transplantului în România va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UMF Iași

Prof. univ. dr. Irinel Popescu este considerat părintele transplantului hepatic în România, deoarece a introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, iar acesta a trecut de la etapa de pionierat la stadiul de procedeu de rutină, începând din 2000, când a avut loc primul transplant hepatic cu supraviețuirea bolnavului și când a fost înființat programul de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni, în cadrul căruia au fost efectuate, până în anul 2021, peste 1.000 de operații.

Totodată, prof. univ. dr. Irinel Popescu a avut o contribuție decisivă la înființarea programelor de transplant hepatic în mai multe unități medicale din țară, dar nu numai. Astfel, în anul 2013 era înființat programul de transplant hepatic la Spitalul Republican din Chișinău, Republica Moldova, iar un an mai târziu, în 2014, se puneau bazele acestui program la Spitalul „Sfânta Maria“ din București.

În anul 2016, cu contribuția prof. univ. dr. Irinel Popescu, era înființat un program de transplant hepatic și la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași, iar mai apoi la Spitalul Sanador din București.

Irinel Popescu
Prof. univ. dr. Irinel Popescu a introdus chirurgia robotică în România, efectuând prima operație robotică din țara noastră

Prof. univ. dr. Irinel Popescu a introdus chirurgia robotică în România

Prof. univ. dr. Irinel Popescu a efectuat primul transplant combinat de ficat și pancreas, primul transplant combinat de ficat și insule pancreatice, dar și primele transplante de celule stem pentru afecțiuni ale ficatului. A organizat prelevări multiorgan la nivel național, a coordonat alocarea organelor, a stabilit parteneriate internaționale.

Toate aceste eforturi s-au finalizat prin înființarea Agenției Naționale de Transplant, în anul 2005, alegerea sa ca președinte al Consiliului Științific al Agenției semnificând recunoașterea contribuției la înființarea unui program național de transplant de organe și țesuturi în România. Din anul 2006, acest program a fost acceptat și finanțat oficial de către Ministerul Sănătății. De asemenea, prof. univ. dr. Irinel Popescu a introdus chirurgia robotică în România, efectuând prima operație robotică din țara noastră.

A creat un program complex de chirurgie oncologică digestivă, pe baza căruia a dezvoltat cercetarea translațională oncologică, înființând prima bancă de tumori din România. Totodată, prof. univ. dr. Irinel Popescu este coordonator național al specializării postuniversitare de chirurgie hepato-bilio-pancreatică și are importante contribuții la dezvoltarea cercetării în domeniul medical, precum promovarea „cercetării translaționale“ în domeniul oncologiei digestive și înființarea primei biobănci de probe biologice din România și una dintre primele din Europa de Est (2002), dar și înființarea Centrului de Excelență în Medicina Translațională (CEMT) la Institutul Clinic Fundeni.

Din anul 2019, părintele transplantului în România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, este cetățean de onoare al Iașului.

Adauga un comentariu