Mai mulți părinți din Iași și-au exprimat nemulțumirea după ce au aflat că, în perioada desfășurării examenului de Bacalaureat, elevii din școlile care găzduiesc centre de examen vor învăța exclusiv online. Aceștia sunt revoltați și consideră măsura nedreaptă, și spun că elevii mai mici sunt sacrificați pentru buna desfășurare a examenului maturității
Începând cu data de 10 iunie 2025, în județul Iași, mai multe unități de învățământ preuniversitar, care găzduiesc centre de examen pentru Bacalaureat, își vor muta activitatea didactică în regim online. Măsura, luată la nivel național și implementată prin Inspectoratul Școlar Județean Iași, vizează asigurarea desfășurării în condiții optime a primei sesiuni a examenului de Bacalaureat, programată pentru 10, 11 și 13 iunie. În timp ce oficialii susțin că această decizie este una necesară, părinții sunt de părere că se face o nedreptate față de ceilalți elevi, în special cei din ciclul primar și gimnazial.
Elevii din Iași își vor susține cursurile online. Părinții sunt revoltați
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, decizia ca orele să se desfășoare online în săptămâna Bacalaureatului are la bază o adresă transmisă de Ministerul Educației către toate inspectoratele școlare județene. Documentul prevede că, în unitățile de învățământ care sunt și centre de examen, activitatea didactică se va desfășura „în regim asincron, prin mijloace digitale, cu respectarea planificărilor educative”.
„Conform calendarului Examenului de Bacalaureat 2025, care a fost publicat pe 30 august 2024, prima sesiune de examen se va desfășura pe 10, 11 și 13 iunie 2025. Având în vedere importanța acestui examen pentru absolvenți, dar și asigurarea condițiilor de desfășurare a procesului instructiv-educativ, reprezentanții MEC au transmis inspectoratelor școlare județene o adresă prin care se precizează că unitățile de învățământ preuniversitar vor asigura desfășurarea activităților didactice în regim asincron, prin mijloace digitale, cu respectarea planificărilor activităților educative și cu informarea elevilor și a părinților. Adresa a fost pusă la dispoziția unităților de învățământ, de către ISJ Iași, prin intermediul canalelor de comunicare specifice. În egală măsură, ISJ Iași a organizat ședințe de lucru cu directorii unităților de învățământ preuniversitar care au clase terminale de liceu pentru pregătirea examenului de Bacalaureat, pe parcursul cărora li s-a solicitat acestora să respecte recomandările MEC”, a precizat Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.
Totuși, părinții susțin că orele online, chiar și pentru o perioadă scurtă, afectează procesul educațional al copiilor. Mai mult, ei consideră că măsura a fost comunicată târziu și că nu toți elevii au condițiile necesare pentru a participa eficient la cursurile digitale.
Lipsa de alternative și comunicarea deficitară amplifică nemulțumirile
Mulți părinți consideră că autoritățile nu au analizat suficient impactul acestei decizii asupra întregii comunități școlare. Aceștia propun soluții alternative, cum ar fi organizarea examenului în centre dedicate, cum sunt universitățile sau alte instituții publice care nu afectează desfășurarea orelor pentru clasele inferioare.
În total, în Iași, au fost desemnate zeci de centre de examen în municipiul Iași, dar și în orașe precum Pașcani, Târgu Frumos sau Hârlău, fiecare cu mai multe unități de învățământ arondate. Printre centrele unde sunt arondate cele mai multe școli se numără Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, dar și Colegiul Economic Administrativ. Acestea vor găzdui nu doar proprii elevi, ci și absolvenți de la alte licee arondate. Nu doar orașul Iași va găzdui probele scrise ale Bacalaureatului, ci și Pașcani, Hârlău, Târgu Frumos și Răducăneni.
Deși măsura are la bază dorința de a sprijini buna organizare a Bacalaureatului, nemulțumirea și revolta părinților din Iași evidențiază nevoia de soluții echilibrate și de comunicare eficientă între autorități, școli și familii, astfel încât toți elevii să poată beneficia de un proces educațional de calitate, indiferent de clasa în care se află.
Zeci de ani s-a dat bacalaureatul fără online, doar cu mutarea unor ore după-amiază.
Orele nu se desfășoară online, sunt asincron. Elevii primesc materiale și teme pe diverse cai de comunicare. În toate liceele este asa, nu doar în centrele de examen. Sunt foarte multe cadre didactice i.plicate la bacalaureat și nu au cum sa tina orele.
Cam exagerată nemulțumirea părinților având în vedere că e ultima săptămână. Nu afectează nici un proces educațional, cel mult nu au cu cine lăsa copiii acasă, de învățat nu mai învață nimeni.