Eveniment-Social

Părinții elevilor din clasa pregătitoare din municipiul Iași vor abonamente CTP gratuite! Care este soluția reprezentanților ISJ

Publicat: 29 mart. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Părinții elevilor din clasa pregătitoare din municipiul Iași vor abonamente CTP gratuite Care este soluția reprezentanților ISJ
Propunere: abonamente CTP gratuite pentru elevii din clasa pregătitoare

Părinții mai multor elevi din clasa pregătitoare din municipiul Iași doresc ca reprezentanții CTP să elibereze micuților abonamente gratuite, la fel cum beneficiază de această prevedere și alte categorii de elevi. Deși controlorii au fost înțelegători de cele mai multe ori, situația nu mai este agreată de părinții care susțin că preșcolarii nu își pot dovedi statutul într-un asemenea context

Dacă elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal din municipiul Iași au gratuitate la transportul în comun, în ceea ce îi privește pe copiii din clasa pregătitoare, o clasă intermediară a primului ciclu, lucrurile sunt incerte.

„Din cauza faptului că ei sunt într-o clasă intermediară, după grădiniță,  nu au carnet de note și nu pot dovedi controlorului nimic. Trebuie mereu însoțiți, nu se știe dacă toți cei de la CTP sunt înțelegători, cu părintele de față nu spun nimic. Nu toți părinții îi duc cu mașina la ore, o situație neplăcută. De ce în cazul celorlalte categorii de elevi se poate și aici nu se poate? E ca și cum transportul acestor copii nu este luat în calcul”, a declarat un părinte revoltat.

Propunere: abonamente CTP gratuite pentru elevii din clasa pregătitoare

Părinți elevilor din clasa pregătitoare din municipiul Iași consideră că ar trebui ca micuții să beneficieze de gratuitate la transportul public, având în vedere că și această categorie merge zilnic la școală.

„Când era vorba de grădiniță, lucrurile erau clare, aveau gratuitate, aveau vârsta sub 6 ani. Fiind foarte mici, nu mergeau neînsoțiți sau chiar nu mergeau cu autobuzul, acum e altceva… Trebuie să dăm explicații sau când se duc singuri să explice ei că au peste 6 ani, însă nu au abonament, bilet… E jenant. Deseori este pusă problema asta de părinți. Dorim să se ia măsuri, să li se oferă abonamente gratuite ori un document că sunt elevi”, a adăugat un alt părinte.

Ideea, agreată de sindicaliști

Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iași, și-a exprimat punctul de vedere vizavi de această propunere, respectiv idee a părinților ieșeni.

„Da, ar fi un lucru bun, util, însă noi nu ne ocupăm de acest lucru, nu putem schimba asta. Asociațiile de părinți ar trebui să se sesizeze, apoi Inspectoratul Școlar și CTP”, a menționat prof. Laviniu Lăcustă.

Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al ISJ, a precizat care sunt prevederile legale și valabile în momentul de față.

„Art. 84 din Legea educației precizează că «elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Elevii de clasă pregătitoare beneficiază de abonament pe baza adverinței de elev pe care o pot obține din secretariatul unității școlare»”, a declarat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al ISJ.

Menționăm că, la nivelul municipiului Iași, febra înscrierilor pentru clasa pregătitoare a început. Planul de școlarizare nu este încă disponibil, dar, comparativ cu anii anteriori, numărul locurilor disponibile este mai mare.

Comentarii
  • Fara gratuitatile care se dau in prezent pentru anumite categorii, pretul biletelor ar fi mult mai mic inclusiv abonamentele. V-ati invatat numai cu pomana, parca v-a facut ctp copiii !

  • In Statutul Elevului nu scria ca elevul de pregatitoare trebuie insotit pana la clasa de parinte sau turore? Cum adica daca vrea sa mearga singur la scoala?

Adauga un comentariu