Stiri medicale

O parte antică a sistemului imunitar poate sta la baza COVID-19 in forma severă

Publicat: 04 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O parte antică a sistemului imunitar poate sta la baza COVID-19 in forma severă
Partea antică a sistemului imunitar, la baza COVID-19

Partea antică a sistemului imunitar, la baza COVID-19. Una dintre cele mai vechi ramuri ale sistemului imunitar, numită complement, poate influența severitatea bolii COVID-19, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Columbia Medical Irving Medical Center.

Printre alte descoperiri care leagă complementul cu COVID, cercetătorii au descoperit că persoanele cu degenerare maculară legată de vârstă – o tulburare cauzată de complementul hiperactiv – prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații severe și de a muri de COVID.

Legătura aceasta sugerează că medicamentele existente care inhibă sistemul complementului ar putea ajuta pacienții cu boli severe.

Studiul a fost publicat pe 3 august în Nature Medicine.

Partea antică a sistemului imunitar, la baza COVID-19

Autorii au descoperit, de asemenea, dovezi că activitatea de coagulare este legată de gravitatea COVID și că mutațiile din anumite gene complementare și de coagulare sunt asociate cu spitalizarea pacienților cu COVID.

„Impreuna, aceste rezultate ofera informatii importante asupra fiziopatologiei COVID-19 si indica o imagine a rolului complementului si cailor de coagulare in determinarea rezultatelor clinice ale pacientilor infectati cu SARS-CoV-2”, spune Sagi Shapira, cercetator doctorand, care a condus studiul cu Nicholas Tatonetti, ambii profesori la Colegiul Medicilor și Chirurgilor din Columbia University Vagelos.

Constatări provenite din studiul mimicii coronavirusului

Ideea de a investiga rolul coagulării și al complementului în COVID, echipa a început printr-o cercetare cuprinzătoare a mimeticii virale pe toate virusurile de pe pământ – peste 7.000 în total.

„Virusii au proteine ​​care pot imita anumite proteine ​​gazdă pentru a păcăli celulele gazdei în a ajuta virusul in finalizarea ciclului său de viață”, spune Shapira. „Dincolo de întrebările biologice fundamentale pe care eram interesați să le abordăm, pe baza lucrărilor noastre anterioare și a cercetarilor altora, am bănuit că identificarea acestor mimici ar putea oferi indicii despre modul în care virusurile cauzează boala”.

Coronavirusurile, a descoperit studiul, sunt stăpâni ai mimicii, în special cu proteine ​​implicate în coagulare și proteine ​​care alcătuiesc complementul, una dintre cele mai vechi ramuri ale sistemului imunitar uman.

Proteinele complementare funcționează un pic ca anticorpii și ajută la eliminarea agenților patogeni prin lipirea de virusuri și bacterii și marcarea lor pentru distrugere. Complementul poate de asemenea crește coagularea și inflamația în organism. „De necontrolat, aceste sisteme pot fi, de asemenea, destul de dăunătoare”, spune Shapira.

„Noul coronavirus – prin imitarea proteinelor complementare sau de coagulare – ar putea conduce ambele sisteme într-o stare hiperactivă.”

Degenerare maculară asociată cu o mai mare mortalitate prin COVID

Dacă complementul și coagularea influențează severitatea COVID, persoanele cu complement hiperactiv preexistent sau tulburări de coagulare ar trebui să fie mai susceptibile la virus.

Asta i-a determinat pe Shapira și Tatonetti să se uite la pacienții cu COVID cu degenerare maculară, o boală a ochilor cauzată de complement hiperactiv, precum și tulburări comune de coagulare precum tromboza și hemoragia.

Printre 11.000 de pacienți cu COVID care au venit la Centrul Medical de la Universitatea Columbia Irving cu COVID-19, cercetătorii au descoperit că peste 25% dintre cei cu degenerare maculară legată de vârstă au murit, comparativ cu rata medie de mortalitate de 8,5%. Ratele mai mari de mortalitate și intubare nu au putut fi explicate prin diferențele de vârstă sau sex ale pacienților.

„Complementul este de asemenea mai activ în obezitate și diabet”, spune Shapira, și poate ajuta la explicarea, cel puțin în parte, de ce persoanele cu aceste afecțiuni au, de asemenea, un risc mai mare de mortalitate din cauza COVID.

Persoanele cu antecedente de tulburări de coagulare aveau, de asemenea, un risc crescut de a muri din cauza infecției cu COVID.

Adauga un comentariu